Vedcom sa podaril významný objav v boji s Parkinsonovou chorobou. Zastavili jej rozvoj pomocou jediného génu!

Vedci dúfajú, že ten objavený proces sa jedného dňa bude môcť použiť na liečbu širokého spektra neurodegeneratívnych ochorení u ľudí.
nový objav vedcov môže pomôcť ľuďom s Parkinsonovou chorobou

Zdroj: Pixabay.com

Vedci upravili genetický kód mozgových buniek

Tím vedcov z University of California v San Diegu dosiahol významné víťazstvo v boji proti Parkinsonovej chorobe. Podarilo sa im vyvinúť jednorazovú liečbu, ktorá podľa všetkého môže trvalo liečiť Parkinsonovu chorobu. Liečbu zatiaľ testovali na myšiach.

Autori štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Nature, dúfajú, že ten istý proces sa jedného dňa môže použiť na liečbu širokého spektra neurodegeneratívnych ochorení u ľudí.

Parkinsonova choroba a ďalšie formy demencie sa vyskytujú, keď sú neuróny poškodené a umierajú, preto vedci strávili celé desaťročia pokusmi prísť s liečbou na ochranu mozgových buniek alebo na generovanie nových, ktoré nahradia poškodené bunky.

Je pozoruhodné, že tímu vedcov sa v novom výskume podarilo dosiahnuť úspech zmenou jediného génu. Počas výskumu vedci upravili genetický kód mozgových buniek nazývaných astrocyty.

Jedná sa o bunky tvaru hviezdy, ktoré podporujú komunikáciu v mozgu a produkujú proteín nazývaný PTB, ktorý zaisťuje, že zostanú astrocyty a netransformujú sa na neuróny.

Keď vedci zablokovali produkciu proteínu PTB, astrocyty sa hromadne transformovali na neuróny.

"Zistili sme, že blokácia PTB je jediným signálom, ktorý bunka potrebuje na to, aby zapla gény potrebné na produkciu neurónu," vysvetlil autor štúdie Xiang-Dong Fu.

Autori štúdie potom injektovali umelú DNA, ktorá blokovala produkciu PTB, priamo do mozgu laboratórnych myší, čo spôsobilo, že sa astrocyty v tejto oblasti transformovali na nové neuróny produkujúce dopamín.

Počas 12 týždňov liečby sa hladiny dopamínu u hlodavcov vrátili k normálu, čo viedlo k úplnému zastaveniu rozvoja Parkinsonovej choroby.

Prirodzene, že je príliš skoro na to, povedať, že tento princíp sa bude uplatňovať rovnako na ľudí. Lekári nevstrekujú umelú DNA do mozgu pacientov s Parkinsonovou chorobou.

Avšak počas ďalšieho výskumu je možné vyvinúť nové spôsoby liečby, ktoré by vyvolali tvorbu nových neurónov v mozgu u ľudí trpiacich Parkinsonovou chorobou, demenciou a inými formami poškodenia neurónov.


Mohlo by vás zaujímať:

Toto sú príznaky Parkinsonovej choroby!

Cvičenia vhodné pre ľudí s Parkinsonom