Imunita pacientov vyliečených z ochorenia COVID-19 časom zmizne, naznačuje nová britská štúdia. Môže to ovplyvniť vývoj vakcíny!

Podľa štúdie sa počíta s možnosťou, že koronavírus sa bude medzi ľuďmi vyskytovať rovnako často ako bežné prechladnutie alebo chrípka, a naň získaná imunita by mohla "vyprchať" do niekoľkých mesiacov.
Protilátky v krvi pacientov vyliečených z ochorenia COVID-19 časom zmiznú

Zdroj: Pexels.com

Protilátky na koronavírus miznú

The Guardian v článku píše, že najnovšie zistenia vedcov z Kings Cross College priniesli zaujímavé poznatky.

Kým krvné testy pacientov odhalili, že 60% pacientov s COVID-19 si vytvorilo potencionálne protilátky v čase svojej choroby, iba 17% následne vyliečených malo rovnakú schopnosť obrany organizmu po troch mesiacoch od choroby.

Za uplynulé obdobie hladiny protilátok klesli natoľko, že v niektorých prípadoch ich testami ani neodhalili.

Ľudia si vytvárajú značné množstvo protilátok na koronavírus, ale tvoria sa len po veľmi krátku dobu. Záleží na priebehu choroby, a tá aj určuje, ako dlho sa nám budú protilátky v tele tvoriť, " uviedla vedúca štúdie Dr. Katie Doors.

Britskí vedci počas štúdie tiež zistili, že u pacientov s vážnym priebehom ochorenia COVID-19 boli hladiny protilátok vyššie, a vydržali v tele dlhšie, ako u ostatných pacientov s miernymi príznakmi.

"Jednu zásadnú vec o koronavíruse vieme, a to že sa ním ľudia môžu znovu nakaziť. To znamená, že vytvorená imunita nepôsobí príliš dlho, "povedal spoluautor štúdie profesor Stuart Neil.

Dôsledky na vývoj vakcíny proti koronavírusu

Štúdia vedcov z Kings Cross College má dôsledky aj na vývoj vakcíny proti koronavírusu. Zistenia vedcov naznačujú, že ak sú hlavnou obranou organizmu proti chorobe vytvorené protilátky, je pravdepodobné, že vakcína nebude spoľahlivou ochranou pri opätovnom nakazení.

"Ak protilátky chorého majú tendenciu vymiznúť do pár mesiacov, účinok vakcíny by bol rovnaký, a jedna dávka by zrejme nestačila. Pravdepodobne by bolo potrebné preočkovanie, "uviedla Dr. Katie Doors.

Vedecký tím z King Cross College bol prvý, ktorý pozoroval vytváranie protilátok tri mesiace potom, čo sa objavili príznaky ochorenia COVID-19 u pacientov.

Vedci testovali imunitu organizmu u 65 pacientov, ktorí boli pozitívni na koronavírus, u šiestich infikovaných zdravotníkov a u ďalších 31 dobrovoľníkov vykonávali testy na bežné protilátky v tele v období od marca do júna.


Mohlo by vás zaujímať:

Liek na COVID-19 podali prvému pacientovi na Slovensku, už po 24 hodinách sa jeho zdravotný stav výrazne zlepšil!

COVID-19 môže súvisieť s rozvojom cukrovky u predtým zdravých pacientov, odhaľuje nová štúdia vedcov


Fildo

To je tak ako s ínými virusmi, keď sme oslabení, hneď sa na nás niečo nalepí. Preto užívam celoročne imunokomplex, ktorý má prírodné zložky. Naozaj to pomáha, chorý fakt nebývam. Kúpil som aj ostaným členom rodiny na Vianoce www.imunovit.sk