COVID-19 môže súvisieť s rozvojom cukrovky u predtým zdravých pacientov, odhaľuje nová štúdia vedcov

Fakt, že ľudia trpiaci cukrovkou, patria medzi ohrozenú skupinu z hľadiska infikovania novým koronavírusom SARS-CoV-2, bol už známy. Tento mesiac však vedci priniesli nové zistenie.
Diabetes u pacientov s COVID-19

Zdroj: Pixabay.com

Diabetes u pacientov vyliečených z COVID-19

New England Journal of Medicine (NEJM) zverejnil štúdiu, v ktorej sa uvádza, že ochorenie COVID-19 môže prispieť k rozvoju cukrovky u pacientov, ktorí boli predtým zdraví.

Ak sa preukáže, že diabetes u pacientov vyliečených z COVID-19 je priamym dôsledkom koronavírusu, nebolo by to prvýkrát, čo sa vírusové ochorenie spája s rozvojom cukrovky u zotavených pacientov.

Tento jav sa už pozoroval napr. u pacientov s mumpsom, ale j počas prepuknutia SARS v rokoch 2002-2004, ktorý tiež patrí do skupiny koronavírusov.

Došlo k množstvu infekcií u predtým zdravých pacientov, u ktorých sa vyvinula pneumónia SARS, a neskôr sa zistilo, že majú aj akútny diabetes.

Väčšina nových prípadov cukrovky sa vyriešila v priebehu niekoľkých rokov, ale u 10% postihnutých pacientov sa diabetes ukázal byť celoživotnou diagnózou.

Telo útočí na svoje vlastné bunky

SARS a SARS-CoV-2 zdieľajú charakteristický proteín, ktorý im umožňuje viazať sa na bunky, najmä tie, ktoré sú na pľúcach, obličkách a ostrovčekových bunkách v pankrease.

Predpokladá sa, že môžu spôsobiť diabetes narušením normálnej funkcie buniek, keď sa naviažu na bunky v pankrease.

To by mohlo buď priamo narušiť udržiavanie hladiny glukózy v krvi alebo spustiť imunitnú reakciu, pretože invázia spôsobuje zápal oblasti, čo vedie k útoku tela na svoje vlastné bunky.

Zatiaľ neexistujú žiadne spoľahlivé údaje, ktoré by naznačovali, že Covid-19 spôsobuje nový diabetes alebo zhoršuje existujúci diabetes. Niektoré údaje však naznačujú, že by mohlo existovať možné spojenie, takže vedci sa ich snažia ďalej skúmať. Výskumníci sú odborníci na cukrovku a navrhujú študovať to podrobnejšie zbieraním údajov v medzinárodnom meradle. Ak existuje priama súvislosť, bude to mať dôležitý vplyv na to, ako liečime pacientov s COVID-19 počas a po akútnej chorobe, " uviedol Dr. Riyaz Patel.

Údaje o nových prípadoch cukrovky u pacientov s COVID-19 sú v súčasnosti obmedzené, ale autori štúdie, uverejnenej v NEJM, zriadili register, ktorý uľahčí ďalšie zaznamenávanie údajov a výskum prípadov diabetu súvisiacich s koronavírusom.

Ak bude potvrdená súvislosť medzi ochorením COVID-19 a cukrovkou, stane sa to dôležitou oblasťou výskumu pri vývoji liečby, pretože rozšírený výskyt choroby znamená, že takáto komplikácia by mohla výrazne ovplyvniť budúcu kvalitu života mnohých zotavených pacientov.


Ďalšie aktuálne správy o COVID-19:

Tom Hanks daroval krvnú plazmu na vývoj vakcíny proti koronavírusu! Dokáže krvná plazma, od ľudí vyliečených z COVID-19, pomôcť zachrániť ostatných?

Nedostatok vitamínu D môže byť spojený s vyššou úmrtnosťou pacientov s COVID-19, tvrdí štúdia