Čo ste doteraz nevedeli? Fakty a mýty o tabletke po, ktoré sa oplatí poznať

O sexe sa hovorí veľa, o ochrane už menej. A pritom ide o jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré rozhodnú, či „to“ bolo dobré alebo nie. Po pokazenom finále totiž len máloktorá žena myslí na to, aké vášnivé to celé bolo.

Na rad okamžite prichádzajú obavy, či nebodaj nedošlo k otehotneniu. Ak iné metódy zlyhali alebo chýbali, možnosťou je ESCAPELLE® - núdzová ochrana, ktorá je známa aj ako tabletka po.

Užíva sa len v prípadoch, keď sa ejakulát dostal do ženskej pošvy a vzniká pravdepodobnosť neželaného otehotnenia. V tele zastavuje alebo odďaľuje proces ovulácie, takže znemožňuje oplodnenie vajíčka a vznik tehotenstva.

Čo ste o tabletke po počuli? Čo sú len mýty a čo skutočné fakty?

Mýtus: Tabletka funguje na princípe potratu

Fakt: Pokiaľ k otehotneniu došlo, tabletka po ho nepreruší

Snáď najčastejším mýtom je, že tabletka užitá po styku má abortívny účinok. Preukázaným faktom však je, že ESCAPELLE® pôsobí hlavne prostredníctvom zabránenia ovulácie a oplodnenia. Existujúcu graviditu nepreruší ani nepoškodí prípadný plod.

Mýtus: Užíva sa hocikedy po nechránenom sexe

Fakt: Čím skôr sa užije, tým vyššia je účinnosť

Ak sa žena obáva nechceného otehotnenia, neradno dlho čakať. Nakoľko núdzová tabletka zabraňuje procesu oplodnenia, treba ju užiť čím skôr od styku, najneskôr však do 72 hodín. Čím skôr ju žena dostane do tela, tým má tabletka vyššiu účinnosť. V lekárni ju možno dostať bez predpisu, takže pokojne aj hneď v noci.

Mýtus: Ochráni pred tehotenstvom i chorobami

Fakt: Pred pohlavnými chorobami nechráni

Tabletka po je hormonálnou antikoncepciou, ktorá sa užíva orálne po sexe, takže nemá schopnosť zabrániť pohlavnej chorobe. K jej prenosu dochádza priamym kontaktom, takže na toto riziko treba myslieť ešte pred stykom a zabezpečiť si bariérovú ochranu.

Mýtus: Je nebezpečná pre telo

Fakt: Môže mať dočasné vedľajšie účinky, ale je bezpečná

Počuli ste o vedľajších efektoch, ktoré môže užitie tabletky po zanechať? Áno, telo môže na núdzovú dávku hormónov zareagovať – najčastejšie ide o bolesti hlavy, kŕče či posunutie menštruácie, no nejde o žiadne trvalé následky. Po užití ESCAPELLE® zostáva telo zdravé, sexuálne nabudené a schopné otehotnieť, pokiaľ to žena bude plánovať.

Mýtus: Je len pre neskúsené

Fakt: Je určená ženám každého veku

Núdzová antikoncepcia je síce záchranou v hodine dvanástej, ale tú môže potrebovať tak mladé dievča, ako aj skúsená žena. ESCAPELLE® je určená všetkým kategóriám a nakoľko je na trhu viac ako 40 rokov, dôkazom je cez 400 miliónov užití – bez ohľadu na vek či skúsenosti.

escapelle tabletka po

Zdroj: Escapelle

ESCAPELLE® je liek určený na vnútorné použite. Obsahuje levonorgestrel. Liek nie je viazaný na lekársky predpis. Liek je príležitostnou metódou určenou na núdzové použitie. Nenahrádza pravidelné kontraceptívne metódy. Nechráni pred pohlavne prenosnými ochoreniami. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa lieku a poraďte sa so svojím gynekológom alebo lekárnikom.


Platená reklama