Aj jedlé huby môžu byť jedovaté, jedna plodnica tejto huby môže zabiť až dvoch dospelých! 4 zásady prvej pomoci pri otrave hubami

V letnom a jesennom období sa každoročne na Slovensku hubami otrávi niekoľko desiatok dospelých a detí. Každý hubár by mal poznať zásady prevencie a prvej pomoci pri otrave hubami.
prvá pomoc pri otrave hubami

Zdroj: Pixabay.com

Muchotrávka zelená môže zabiť až dvoch dospelých

Dôležité je, aby každý, kto zbiera huby, poznal nielen jedlé, ale aj najnebezpečnejšie jedovaté a im podobné jedlé huby.

Našou najjedovatejšou hubou je muchotrávka zelená, ktorú si ľudia často mýlia s pečiarkou alebo plávkou. Jej plodnica môže usmrtiť až dvoch dospelých.

Toxín sa nachádza vo všetkých jej častiach, neodstráni sa varením, mrazením ani sušením a prechádza aj do materského mlieka.

Každý hubár by mal vedieť, že aj jedlé huby môžu byť za určitých okolností jedovaté. Ide najmä o pitie alkoholu pri konzumácii niektorých druhov húb (napríklad hnojník atramentový či hríb siný), o ich nevhodné uskladňovanie či nedostatočnú tepelnú úpravu.

Zbierajte len tie huby, ktoré dobre poznáte. Ak nie ste skúsený hubár, zamerajte sa len na tie druhy, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby.

Huby neskladujte ich v igelitových alebo mikroténových vreckách, neuchutnávajte surové huby a rozmrazené huby znovu nezamrazujte.

Deti do šiestich rokov, tehotné ženy a dojčiace matky by nemali konzumovať žiadne druhy húb. Je to zbytočné riziko, pretože pre deti môže byť smrteľné už veľmi malé množstvo.

Prvá pomoci pri otrave hubami

  • Ak po konzumácii húb človek pociťuje príznaky otravy, napríklad bolesti brucha, vracanie alebo hnačky,podajte mu 10 – 20 tabliet rozdrveného aktívneho uhlia rozmiešaného v primeranom množstve vody a dopravte ho rýchlo do zdravotníckeho zariadenia. Platí to aj v prípade náznaku zlepšenia zdravotného stavu.

  • Do nemocnice so sebou zoberte aj zvyšky húb alebo jedla, zdravotníkom tým uľahčíte identifikáciu otravy.

  • Otravu nepodceňujte, po zjedení smrteľne jedovatej muchotrávky zelenej môžu príznaky otravy nastúpiť po 6 – 12 hodinách, v niektorých prípadoch až po 24 hodinách.

  • Neskúšajte samoliečbu, čím skôr vyhľadáte lekára, tým väčšia je šanca na uzdravenie.

Pri akútnych intoxikáciách poskytuje konzultácie Národné toxikologické informačné centrum na telefónnych číslach 02/54 774 166, 0911 166 066.


Prečítajte si aj:

Jedzte huby, predídete chorobám!

6 druhov húb, ktoré by ste v lese nemali prehliadnuť