Tieto huby by ste v lese nemali prehliadnuť!

Hubárska sezóna je v plnom prúde a každý, kto má možnosť ísť na prechádzku do lesa, by mal vedieť, aké huby sú tie správne. Vo všeobecnosti pomáhajú tieto plodiny znižovať hladinu cholesterolu v krvi a eliminujú riziko rakoviny prsníka a prostaty.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Huby sú plné bielkovín, vitamínov, minerálov, aminokyselín, antioxidantov, vďaka čomu vedia účinne chrániť ľudský organizmus pred rôznymi ochoreniami a infekciami. Sú ideálnou nízkoenergetickou stravou pre diabetikov, keďže neobsahujú žiadne tuky, sú bez cholesterolu a skladajú sa z veľkého množstva vody a vlákniny.

Huby obsahujú taktiež prírodné antibiotiká, ktoré potláčajú vznik mikroorganizmov a iných plesňových infekcií. Vďaka vitamínom A, B, C, polysacharidom a betaglukánom regulujú a účinne stimulujú imunitný systém organizmu.   

Jedze huby, predídete chorobám!

1. Bedľa vysoká

Ako väčšina húb, aj bedľa vysoká obsahuje bielkoviny, aminokyseliny, provitamín A a dokonca aj menšie množstvo vitamínu D, ktorý podporuje vstrebávanie vápnika a tým sa podieľa na zdravom vývoji kostí a zubov. Istú časť zloženia huby tvoria aj minerálne látky ako draslík, fosfor a železo. Pozitívom je fakt, že čerstvá bedľa obsahuje až 95% vody.   

2. Hliva ustricová

Táto huba je plná sacharidov, vlákniny, vitamínov B1 a B2 a minerálov ako železo, vápnik a draslík. Používa sa pri liečbe žalúdočných vredov a nádorov, posilňuje imunitný systém, normalizuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi a tiež zlepšuje funkciu čriev.  

3. Hríb dubový

Dubák patrí medzi lahodné a mäsité huby, ktoré sú populárne po celom svete. Tento druh hríbu je výborným zdrojom bielkovín, medi, draslíka, zinku a selénu. Obsahuje tiež značné množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha pri zápche. Tinktúra z hríba dubového sa zvykne používať na liečenie omrzlín, preležanín a vredov.    

4. Jelenka poprehýbaná

Táto huba pomáha pri liečení hemoroidov – rozšírené cievy v dolnej časti konečníka okolo ritného otvoru. Ich výskyt sa prejavuje krvácaním a ostrou bolesťou v tejto časti tela. Okrem toho sa používaj aj pri liečbe Crohnovej choroby, ktorá je charakterizovaná zápalom črevnej steny.   

5. Kučierka veľká

Kučierka veľká je známa tým, že obsahuje značné množstvo beta-glukánov, pri ktorých bolo preukázané, že spomaľujú rast nádorov v ľudskom tele. Huba obsahuje i látky, ktoré pomáhajú zvyšovať hladinu hemoglobínu (zodpovedný za prenos kyslíka) a tým posilňujú imunitný systém.   

6. Kuriatko jedlé

Kuriatko jedlé sa od ostatných húb odlišuje tým, že obsahuje výrazné množstvo proteínuvitamínu D, vďaka čomu je obľúbenou ingredienciou pre ľudí venujúcich sa športovaniu a cvičeniu. Z minerálov je to najmä draslík, ktorý reguluje krvný tlak a kontrakcie srdcového svalu.  

Ďalšie výborné a jedlé huby:

  • Machovka obyčajná
  • Masliak obyčajný
  • Muchotrávka červenkastá
  • Pečiarka lesná
  • Plávka mandľová
  • Rýdzik pravý
  • Sliziak mazľavý
  • Suchohríb hnedý

Prečítajte si aj: Jedze huby, predídete chorobám!


hlivocka

tak ako neprehliadnite huby v lese tak neprehliadnite ani hlivu imunit v lekarni, ucinnejsia a cielenejsia na imunitu a zdravie, jeden typ je s rakytnikom a echinaceou ta je moja oblubena

nnnuuu

Najznámejšie jedlé huby sú takmer vždy hnedé a nehrajú žiadnymi pestrými farbami, nesnažia sa upútať pozornosť (nechcú byť nájdené). Pestrá, trebárs, červená farba nemá v prírode za cieľ upútať pozornosť (na ľudí platí opak), ale odradiť budúcich odvážnych konzumentov. Niečo podobné ako keď je osa žltá, lebo vopred varuje...