Diagnostika rakoviny prsníka z krvi? Vedci objavili metódu, ktorá dokáže odhaliť rakovinové bunky ešte pred rozšírením nádoru!

Zachytenie rakoviny prsníka v počiatočnom štádiu môže dať ženám lepšiu šancu na vyliečenie. Mamogramy síce pomáhajú zachytiť rakovinu prsníka v jej ranom štádiu, avšak podľa vedcov nie dostatočne skoro.
odhalenie rakoviny prsníka z krvi

Zdroj: Pexels.com

Hľadanie nádorových buniek v krvi

Vedci z UNM Cancer Center objavili „tekutú biopsiu“, ktorá dokáže rozoznať bunky rakoviny prsníka ešte pred rozšírením nádoru.

Zachytenie rakoviny prsníka v počiatočnom štádiu môže dať ženám lepšiu šancu na vyliečenie. Mamogramy síce pomáhajú zachytiť rakovinu prsníka v jej ranom štádiu, zvyčajne predtým, ako žena pociťuje akékoľvek príznaky.

Dario Marchetti, PhD, profesor molekulárnej medicíny a patológie na Lekárskej fakulte Univerzity v Novom Mexiku, si však myslí, že mamogram nedokáže nádor odhaliť dostatočne skoro.

Spolu so svojím tímom preto vyvíja nástroje, ktoré by dokázali odhaliť rakovinové bunky v krvi skôr, ako primárny nádor dorastie do veľkosti, pri ktorej je viditeľný na mamografe.

Štúdia bola zverejnená v júnovom vydaní časopisu Cancers.

Nádory rakoviny prsníka, rovnako ako väčšina pevných nádorov, vypúšťajú bunky aj do krvného obehu. Keď tieto bunky dorazia do iných častí tela, môžu tam začať s tvorobou nových nádorov.

Profesor Marchetti hovorí, že tento proces, nazývaný metastatický výsev, sa začína dva až štyri roky pred samotnou diagnózou - predtým, ako sa primárny nádor stane dostatočne veľkým na to, aby bol viditeľný počas mamografie.

Marchetti a jeho tím chcú hľadať nádorové bunky v krvi skôr, ako môžu začať tvoriť nové nádory. Používajú proces nazývaný tekutá biopsia, avšak hľadanie nádorových buniek v krvi nie je ani zďaleka ľahké.

Cirkulujúce nádorové bunky, sú podľa vedcových slov „neuveriteľne zriedkavé“, na každú miliardu normálnych buniek v krvi sa vyskytuje iba jedna nádorová bunka.

Väčšina cirkulujúcich nádorových buniek odumiera do 24 hodín od vstupu do krvného obehu a sú tiež oveľa krehkejšie ako normálne bunky.

Nádorové bunky tiež nevyzerajú a nesprávajú sa všetky rovnako.

"Rakovina je heterogénna. To, že bunka nevyzerá alebo sa nespráva ako miliarda ďalších buniek, ešte neznamená, že ide o rakovinovú bunku schopnú začať nový nádor, " vysvetľuje profesor.

Spiace rakovinové bunky

Na identifikáciu rakovinových buniek, ktoré by nakoniec viedli k nádorom v iných orgánoch, Marchetti a jeho tím vyvinuli spôsob testovania každej bunky vo vzorke krvi.

Počas svojho výskumu vedci vzali bunky od žien s rakovinou prsníka a pestovali ich v myšiach, ktoré nemali imunitný systém. Potom odobrali vzorky buniek z rôznych orgánov v tele každej myši.

Po oddelení ľudských nádorových buniek od myších buniek porovnali rakovinové bunky zo všetkých ich vzoriek orgánov. Zistili, že niektoré nádorové bunky sa schovávajú v tele.

Tieto spiace bunky našli miesta, kde mohli pokojne žiť a nezačali tvoriť nové nádory. Iné bunky sa zase vyvinuli na nové nádory, ktoré rýchlo rástli.

Následne vedci porovnávali gény a proteíny v rôznych nádorových bunkách. Zistili, že gény v spiacich bunkách sa výrazne líšili od génov v bunkách, ktoré spôsobili rast nových nádorov.

Profesor Marchetti však upozorňuje, že krvné testy na rakovinu prsníka a personalizovaná liečba založená na týchto testoch, je v praxi ešte ďaleko.

Predtým, ako sa tekuté biopsie môžu bežne používať, je potrebný ďalší výskum na zvieratách s fungujúcimi imunitnými bunkami a potom na mnohých ľuďoch počas niekoľkých rokov a pri rôznych druhoch rakoviny.


Mohlo by vás zaujímať:

Ako vzniká rakovina?

7 druhov rakoviny s najlepším skóre uzdravenia!