Agresívne bunky rakoviny prsníka dokáže zničiť jed včiel medonosných, tvrdia vedci v novej štúdii

Jedna zo zložiek včelieho jedu a dokázala zabiť agresívne bunky najmä pri trojitej negatívnej forme rakoviny prsníka, pričom nepoškodzovala zdravé bunky.
bunky rakoviny prsníka dokáže zničiť včelí jed

Zdroj: Pixabay.com

Včelí jed ničí rakovinové bunky

Vedci z Lekárskeho výskumného ústavu Harryho Perkinsa v austrálskom meste Perth testovali účinky jedu včiel a čmeliakov na rakovinové bunky.

Jed čmeliakov napriek vysokej koncentrácii nedokázal rakovinové bunky zabiť, jed včiel však podľa vedcov preukázal "pozoruhodný účinok".

"Jed bol mimoriadne silný. Melitín je schopný do 60 minút úplne zničiť membrány rakovinových buniek," povedala sa o novom objave vedúca výskumu doktorka Ciara Duffy.

Toxín melitín je významnou zložkou včelieho jedu a dokázal zabiť agresívne bunky najmä pri trojitej negatívnej forme rakoviny prsníka, pričom nepoškodzoval zdravé bunky.

Trojitý negatívny karcinóm predstavuje 10-15% všetkých prípadov rakoviny prsníka a dnes stále neexistuje komplexná účinná liečba zameraná na tento typ nádoru. Na liečbu sa väčšinou používa kombinácia rôznych druhov chemoterapií.

Tím vedcov sa počas štúdie taktiež zameral na to, či toxín melitín môže byť použitý v kombinácii s liekom, ktorý sa už podáva pri chemoterapii na liečbu agresívnych nádorov rakoviny prsníka.

Podľa doktorky Duffy dokáže melitín narušiť štruktúru bunkových membrán, čo umožňuje vniknutie tohto toxínu priamo do rakovinových buniek a urýchľuje tým ich zabitie.

Kombinácia melitínu a už používaného lieku bola podľa vedkyne "nesmierne účinná v zmenšovaní rastu nádorov u myší".


Prečítajte si aj:

Diagnostika rakoviny prsníka z krvi? Vedci objavili metódu, ktorá dokáže odhaliť rakovinové bunky ešte pred rozšírením nádoru!

Šťastné partnerské vzťahy znižujú stres a zápal u žien, ktoré prežili rakovinu prsníka, zistili vedci v novej štúdii