Koľko rúšok denne potrebujú deti? Toto rodičom školákov radia odborníci!

Najmä v prípade detí na základných školách je podľa českého virológa Petra Hubáčka potrebné pamätať na to, ako deti svoj čas v škole trávia.
koľko rúšok by mali mať deti so sebou v škole?

Zdroj: Pexels.com

Povinnosť nosenia rúšok na školách sa predĺžila do prvého októbra 2020 pedagógom a odborným zamestnancom (napr. asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg) a žiakom druhého stupňa základných škôl a študentom stredných škôl v rámci vyučovania.

Úrad verejného zdravotníctva na svojom webe uvádza, že deti je potrebné do školy vybaviť okrem rúška, ktoré majú na tvári, aspoň jedným ďalším čistým rúškom v mikroténovom vrecúšku.

Rúška môžu byť jednorazové, alebo plátenné (ideálne z bavlny alebo husto tkanej látky). Plátenné rúško má byť vyprané, prípadne vyvarené a z oboch strán vyžehlené suchým teplom.

Po návrate zo školy by mal rodič vrecko s jednorazovými rúškami vyhodiť do odpadkového koša ako bežný komunálny odpad. Plátenné rúška je potrebné oprať v práčke aspoň na 60 °C.

Po odstránení tvárového rúška je dôležité umyť si ruky mydlom a vodou, respektíve ich vydezinfikovať. Na dôkladné umývanie a dezinfekciu rúk je potrebné dbať pravidelne počas celého dňa - neumytými rukami sa šíri až 80 % infekcií. Nosením rúšok a hygienou rúk významne bránime nielen šíreniu ochorenia COVID-19, ale aj šíreniu mnohých ďalších akútnych respiračných ochorení, ktorých výskyt sa každoročne výrazne zvyšuje návratom žiakov do kolektívu po prázdninách, “ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Aktívnym deťom jedno či dve rúška v škole nestačia

V susednom Česku platí taktiež povinnosť nosiť rúško pre žiakov od druhého stupňa ZŠ.

Najmä v prípade detí na základných školách je podľa českého virológa Petra Hubáčka potrebné pamätať na to, ako deti svoj čas v škole trávia. Najmä aktívnym deťom jedno či dve rúška na deň v žiadnom prípade nestačia.

"Keď bude žiak iba sedieť v lavici a bude počúvať, nebude skúšaný a nebude príliš aktívny cez prestávky, rúško vlhké nebude a bude mu stačiť jedno, dve. Keď však bude vyvolávaný a bude aktívny, je možné, že už za tú jednu hodinu bude mať rúško vlhké a bude si ho musieť vymeniť, pretože sa mu bude zle dýchať, "vysvetlil virológ.

Zároveň platí, že vlhké rúško na tvári môže viesť k podráždeniu pokožky, jej narušeniu a ľahšiemu vzniku napríklad kožných infekcií.

Rodičia by tak mali prihliadať na to, koľko hodín dieťa v škole trávi a tomu prispôsobiť počet rúšok, ktoré mu dajú so sebou.

Ideálnym riešením "rúškovej problematiky" je podľa virológa, ak má dieťa možnosť si rúško vymeniť pred každou vyučovacou hodinou.


Prečítajte si aj:

Bráni rúško naozaj prenosu koronavírusu? Vedci majú jasnú odpoveď!

Otvorenie škôl pandémiu nevyhrotí, školáci nie sú ťahúňom infekcie, tvrdia vedci v novej štúdii