Chrípkou a koronavírusom sa môžete nakaziť naraz! Človek bojujúci s oboma vírusmi súčasne má až šesťnásobne vyššie riziko úmrtia

Slovensko stále patrí medzi krajiny so slabou zaočkovanosťou proti chrípke. Každý rok sa u nás dá proti chrípke zaočkovať iba okolo 5% populácie.
chrípku a koronavírus je možné mať súčasne

Zdroj: Unsplash.com

Chrípka a COVID-19 súčasne zvyšujú riziko úmrtia

Nový výskum Public Health England (PHE) zistil, že ľudia infikovaní chrípkou aj koronavírusom naraz majú šesťnásobne vyššie riziko úmrtia v porovnaní s bežnou populáciou.

Pacienti, ktorí bojujú s oboma vírusmi súčasne, majú 2x vyššiu pravdepodobnosť úmrtia ako pacienti, ktorí bojujú iba s ochorením COVID-19.

Vedci analyzovali údaje o takmer 20 000 ľuďoch, ktorí boli v období od 20. januára do 25. apríla testovaní na COVID-19 a chrípku. Celkovo 58 testovaných bolo pozitívnych na obidva vírusy.

Celkovo zomrelo 43% ľudí s koinfekciou v porovnaní s 27% tých, ktorí mali iba koronavírus.

Väčšina prípadov koinfekcie bola u starších ľudí a u viac ako polovice z nich,“ uvádza sa v štúdii.

Zistenia podnietili expertov k varovaniu Britov všetkých vekových skupín, aby sa „neuspokojili“, ak majú iba chrípku.

Chrípka vo Veľkej Británii zvyčajne zabije asi 11 000 ľudí ročne a mnoho ďalších je hospitalizovaných. Vedci varovali, že chrípka aj COVID-19 môžu byť v obehu súčasne, a naliehajú na ľudí, ktorí majú nárok na očkovanie proti chrípke," informuje Sky News.

Program očkovania proti chrípke bol vo Veľkej Británii rozšírený tak, aby zahŕňal až 30 miliónov ľudí, vrátane detí na základných školách, osôb vo veku nad 65 rokov, osôb s dlhodobo zlým zdravotným stavom a tehotných žien.

Slovensko stále patrí medzi krajiny so slabou zaočkovanosťou proti chrípke. Každý rok sa u nás dá proti chrípke zaočkovať iba okolo 5% populácie.


Ďalšie aktuálne správy k téme:

5 nebezpečných mýtov o očkovaní proti chrípke!

Koronavírus ako spúšťač Pakinsonovej choroby? Muž si krátko po potvrdení COVID-19 všimol extrémne chvenie rúk a zhoršenie mimiky