Koronavírus ako spúšťač Pakinsonovej choroby? Muž si krátko po potvrdení COVID-19 všimol extrémne chvenie rúk a zhoršenie mimiky

Vírusy boli s rozvojom Parkinsonovej choroby spojené už mnohokrát predtým. Teraz však ide o prvý nahlásený prípad vývoja Parkinsonovej choroby u človeka pozitívne testovaného na COVID-19.
Parkinsonova choroba spojená s ochorením COVID-19

zdroj: pixnio.com

Parkinsonizmus ako dôsledok infekcie koronavírusom

Podľa prípadovej štúdie, uverejnenej v časopise The Lancet Neurology, muž krátko po potvrdenej infekcii COVID-19 ochorel na Parkinsonovu chorobu.

Vírusy boli s rozvojom Parkinsonovej choroby spojené už mnohokrát predtým, pričom bežným spúšťačom bol napr. vírus chrípky. V tomto prípade však ide o prvý zaznamenaný výskyt v súvislosti s ochorením COVID-19.

45-ročný muž z izraelského Ašdodu, bol prijatý do fakultnej nemocnice Samson Assuta Ashdod s typickými príznakmi koronavírusovej infekcie, vrátane straty čuchu, suchého kašľa a bolesti svalov.

Po pozitívnom teste na koronavírus bol hospitalizovaný 3 dni, potom bol v izolácii po dobu 3 týždňov. Po negatívnom testovaní bol prevezený domov.

Počas tejto doby si však muž všimol nezvyčajné príznaky ako chvenie rúk či pokles kvality jeho rukopisu. Po 2 mesiacoch bol prijatý na neurologické oddelenie, kde mu bolo vykonaných niekoľko vyšetrení a bolo zistené, že má normálne kognitívne funkcie.

Napriek tomu naďalej pociťoval chvenie a príznaky spojené s Parkinsonovou chorobou a neskôr mu diagnostikovali parkinsonizmus- akýkoľvek stav, ktorý spôsobuje pohybové abnormality podobné Parkinsonovej chorobe.

Odvtedy sa jeho kognitívne funkcie ďalej zhoršovali a teraz je jeho rukopis nečitateľný, zažíva extrémne chvenie na pravej strane tela a má tiež zníženú mimiku tváre (hypomimia).

Medzi už potvrdené príznaky ochorenia COVID-19 patrí strata čuchu alebo anosmia, ktorá obvykle predchádza Parkinsonovej chorobe, ale toto je vôbec prvý prípad, keď sa u niekoho vyvinul parkinsonizmus v dôsledku infekcie koronavírusom.

COVID-19 môže mať trvalý vplyv na mozog

Aj keď nie je možné s istotou potvrdiť, že koronavírus priamo spustil Parkinsonovu chorobu, pričom muž nemal v rodinnej anamnéze toto ochorenia ani iné zjavné rizikové faktory, autori štúdie majú podozrenie, že koronavírus hral významnú úlohu.

Autori štúdie predpokladajú, že viaceré faktory spojené s ochorním COVID-19 vedú k toxickému stresu a zníženiu prirodzených ochranných reakcií tela pre neuróny, čo vedie k usmrteniu neurónov.

Tento prípad sa pridáva k množiacim sa dôkazom, že COVID-19 môže mať vážny a trvalý vplyv na ľudský mozog. Dôkazy naznačujú, že infekcia spôsobuje poškodenie prívodu krvi do mozgu.

Vedci zdôrazňujú, že je zriedkavé, že sa koronavírus skutočne dostane do centrálneho nervového systému, ale neurologické príznaky môžu byť naopak výsledkom boja imunitného systému proti infekcii.


Prečítajte si aj:

Parkinsonova choroba sa môže vyvinúť ešte pred narodením, tvrdia vedci v novej štúdii

Významný objav v boji s Parkinsonovou chorobou: vedci zastavili jej rozvoj pomocou jediného génu!