Očkovanie proti chrípke nezvyšuje riziko, že sa človek nakazí koronavírusom, potvrdzujú vedci v novej štúdii

Aj keď zistenia vedcov potvrdzujú bezpečnosť a naliehavosť očkovania proti chrípke, autori štúdie pripúšťajú, že stále zostáva niekoľko nejasností okolo patológie choroby COVID-19 a reakcie koronavírusu SARS-CoV-2 s chrípkovými vírusmi.

Očkovanie proti chrípke nezvyšuje riziko ochorenia na COVID-19

V nedávnej štúdii použil tím vedcov vedený Dr. Joe Zeinom údaje od jednotlivcov zaregistrovaných v registri COVID-19 na klinike Cleveland Clinic.

Tento súbor údajov obsahuje všetkých ľudí, ktorí podstúpili testovanie na COVID-19 na klinike v Clevelande, nielen tých, ktorí mali pozitívny test.

Tím analyzoval viac ako 13 000 ľudí, ktorí podstúpili test medzi 8. marcom a 15. aprílom 2020. Porovnávali tých, ktorí dostali vakcínu proti chrípke na jeseň alebo v zime roku 2019 , čo bolo 4 138 pacientov, s ľuďmi, ktorí zaočkovaní proti chrípke neboli, 9 082 pacientov.

Zistenia neodhalili žiadny rozdiel vo výskyte alebo závažnosti ochorenia COVID-19 medzi ľuďmi, ktorí dostali vakcíny proti chrípke, a tými, ktorí vakcínu nedostali.

Obe skupiny mali porovnateľné riziko hospitalizácie v nemocnici, pobytu na jednotke intenzívnej starostlivosti a úmrtia.

Náš výskum naznačuje, že v tejto chrípkovej sezóne by sme mali postupovať ako obvykle pri našej stratégii očkovania proti chrípke. Každoročná vakcína proti chrípke zostáva najlepšou ochranou proti vírusu chrípky, pre vás i ľudí okolo vás, “ hovorí vedúci výskumný pracovník Dr. Zein.

Aj keď zistenia vedcov potvrdzujú bezpečnosť a naliehavosť očkovania proti chrípke, autori štúdie pripúšťajú, že stále zostáva niekoľko nejasností okolo patológie choroby COVID-19 a reakcie koronavírusu SARS-CoV-2 s chrípkovými vírusmi.

Autori štúdie dúfajú, že ďalší vedcom sa podarí zhromaždiť údaje z jesene tohto roku s cieľom analyzovať možné výsledky koinfekcie a vyhodnotiť interakciu medzi očkovaním proti chrípke a každou novo vyvinutou vakcínou proti COVID-19.

Vedci len nedávno potvrdili, že chrípkou a koronavírusom je možné nakaziť sa naraz, a človek bojujúci s oboma vírusmi súčasne má niekoľkonásobne vyššie riziko úmrtia.


Prečítajte si aj:

Až 40% ľudí, ktorí prekonali COVID-19, má aj tri mesiace po uzdravení stále poškodené pľúca!

Vakcínu proti koronavírusu vyvinuli aj Slováci, hlásia prvý veľký úspech!


BrownL

Despite confirming the safety and urgency of flu vaccination, scientists acknowledge remaining uncertainties regarding the pathology of COVID-19 and the interaction between the SARS-CoV-2 coronavirus and influenza viruses. Ongoing research aims to further understand these aspects for better prevention and control strategies. www.nextemployeeportal.com