Ak som bol zaočkovaný proti chrípke minulý rok, tento rok už očkovanie nepotrebujem + 4 ďalšie nebezpečné mýty o očkovaní proti chrípke!

V súčasnosti môže byť pre bežného človeka ťažké odlíšiť chrípku od ochorenia COVID-19. Pred nastávajúcou chrípkovou sezónou preto odborníci odporúčajú, najmä seniorom a ľuďom s oslabenou imunitou, dať sa zaočkovať proti chrípke, aj proti nebezpečným pneumokokom.
mýty o očkovaní proti chrípke

Zdroj: Pixabay.com

Možno aj kvôli mnohým mýtom, nejasnostiam a šíriacim sa hoaxom očkovaní proti chrípke, každoročne klesá počet ľudí, ktorí sa nechajú zaočkovať.

Odborníci z Národného portálu zdravia vybrali tie najčasjtejšie mýty o očkovaní protí chrípke a vysvetlili, ako to je naozaj.

Mýtus 1: Ak je človek zdravý a nikdy nemal chrípku, očkovanie preňho nemá zmysel

Ak ste ešte nikdy nemali chrípku, neznamená to, že ani túto chrípkovú sezónu na ňu neochoriete.

Taktiež môžete byť iba nositeľom vírusu a potenciálnym zdrojom nákazy pre iných ľudí, ktorí nemôžu byť očkovaní a chrípka pre nich môže mať závažné následky.

Ide napríklad o onkologických pacientov, tehotné ženy, ľudí po transplantácii orgánov, s poruchami imunity, s ochoreniami dýchacích ciest a podobne.

Ak aj nie ste v skupine s vysokým rizikom nákazy, vaše zaočkovanie môže stále zabrániť, aby ste vírus preniesli na ďalších zraniteľných ľudí.

Mýtus 2: Chrípku je možné dostať aj z očkovania

Očkovanie proti chrípke sa vykonáva neaktívnymi (neživými) časticami vírusu, chrípku z neho teda očkovaný dostať nemôže.

Po očkovaní však môže nastať reakcia s podobnými príznakmi ako ochorenie samotné (zvýšená teplota či bolesti svalov), príznaky však trvajú len 1 – 2 dni a rýchlo odznejú bez ďalších následkov.

Pokiaľ po očkovaní dostane človek chrípku, je to možné v tom prípade, ak sa nakazil ešte pred tým, ako si stihol vytvoriť protilátky, prípadne ochorel na iné vírusové ochorenie.

Tiež je možné, že sa nakazil kmeňom, ktorý nebol súčasťou vakcíny. Vtedy vakcína účinkuje len čiastočne a zmierňuje priebeh chrípkového ochorenia.

Mýtus 3: Ak bol človek zaočkovaný proti chrípke minulý rok, tento rok sa už zaočkovať netreba

Očkovacie látky proti chrípke sa od ostatných očkovacích látok odlišujú tým, že ich zloženie sa každoročne mení podľa aktuálne sa vyskytujúcich kmeňov vírusu chrípky, preto je potrebné dať sa zaočkovať každoročne.

Navyše, ochranná hladina protilátok po očkovaní pretrváva po dobu 6 až 12 mesiacov. Zloženie chrípkových vakcín pre každú sezónu odporúčajú experti Svetovej zdravotníckej organizácie a Výbor pre humánne lieky.

Mýtus 4: Rúško nechráni pred chrípkou

Vírus chrípky sa šíri priamo vzduchom drobnými kvapôčkami alebo kontaminovanými predmetmi (vírus prežíva pri izbovej teplote v prachu až 14 dní).

Vírus môžeme na seba preniesť priamo osobným kontaktom alebo aj nepriamo dotykom rúk kontaminovaných predmetov a následným prenesením na tvár.

Nosením rúška chránime predovšetkým svoje okolie, pokiaľ sme chorí, aby sme nešírili vírus ďalej kýchaním a kašľaním.

Mýtus 5: Vakcína proti chrípke chráni aj pred prechladnutím

Očkovanie proti chrípke chráni iba pred vírusmi chrípky, nie je účinnou ochranou pred iným akútnym respiračným ochoreniam spôsobeným inými vírusmi a baktériami.

Na rozdiel od chrípky sa však príznaky akútnych respiračných ochorení rozvíjajú postupne.

V súčasnosti môže byť pre bežného človeka ťažké odlíšiť chrípku od ochorenia COVID-19. Pred nastávajúcou chrípkovou sezónou preto odborníci odporúčajú, najmä seniorom a ľuďom s oslabenou imunitou, dať sa zaočkovať proti chrípke, aj proti nebezpečným pneumokokom.


Ďalšie k téme:

Ako odlíšiť chrípku od prechladnutia?

Očkovanie proti chrípke bez ihiel? Vedci vyvinuli kožnú náplasť, ktorá by mohla nahradiť injekcie