Pandémiu koronavírusu prakticky nebolo možné zastaviť, tvrdia epidemiológovia. Rýchlosť šírenia nákazy bola dvakrát taká, ako odhad!

Oveľa väčšia rýchlosť šírenia nákazy COVID-19 znamenala, že vlády mali sotva 20 dní od prvých nahlásených prípadov na to, aby zaviedli dostatočne prísne protiepidemické opatrenia.
pandémiu COVID-19 nebolo podľa vedcov možné zastaviť

Zdroj: Pixabay.com

Vlády neboli pripravené, alebo situáciu podcenili

Nová analýza epidemiológov z Dukeovej univerzity ukazuje, že v prvých mesiacoch pandémie COVID-19 bol priemerný počet nových infekcií spôsobených jedným nakazeným človekom (teda tzv. základné reprodukčné číslo R0) 4,5.

To je viac ako dvojnásobok pôvodného odhadu 2,2, s ktorým vtedy pracovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Autori štúdie využili pre analýzu potvrdené prípady ochorenia COVID-19 hlásené od januára do marca 2020 v 57 krajinách.

Oveľa väčšia rýchlosť šírenia nákazy znamenala, že vlády mali sotva 20 dní od prvých nahlásených prípadov na to, aby zaviedli dostatočne prísne protiepidemické opatrenia, ktoré by znížili reprodukčné číslo pod 1,1 a zabránili tak rozsiahlemu šíreniu koronavírusu aj úmrtí.

Ako píše ČT24, pokiaľ by oneskorenia pri vykonávaní týchto opatrení spôsobili, že sa reprodukčné číslo udrží nad 2,7 po dobu najmenej 44 dní, ako tomu bolo u väčšiny z 57 skúmaných krajín, akékoľvek následné pokusy či zavedené opatrenia by už zrejme neboli účinné.

Väčšina vlád na túto situáciu nebola pripravená, alebo ju podcenila, preto sa neznámy koronavírus SARS-CoV-2 mohol šíriť štátmi a prekračovať ich hranice.

"Tieto údaje potvrdzujú, že okno, kedy sme mohli niečo urobiť, bolo len veľmi krátke -⁠ a vo väčšine krajín sa v tom čase zasiahnuť nepodarilo. Dôsledky našej nečinnosti už teraz nemôžeme zvrátiť, ale môžeme využiť poznatky, ktoré sme takto získali, pre druhú vlnu alebo pre budúce pandémie," uviedol profesor Gabriel Katul, ktorý štúdiu viedol.

Problematická kolektívna imunita

Nová analýza tiež na základe dát odhaduje, že na dosiahnutie kolektívnej imunity by bolo potrebné, aby imúnnych bolo najmenej 78% populácie.

Iné štúdie pracujú s nižšími číslami, najčastejšie okolo 67%. Tento výpočet, ktorý budú ďalšie výskumy ďalej špecifikovať, môže byť kľúčový pri rozhodovaní o tom, koľko vakcín bude potrebných pre jednotlivé štáty.

Autori štúdie využili pre analýzu štandardný matematický model SIR. Použitie modelu umožnilo vedcom zmapovať rýchlosť prenosu ochorenia COVID-19 v ranej fáze v rôznych podmienkach a pri rôznych scenároch.

Model tiež pomohol identifikovať dynamiku zmien v priebehu času a predpovedať, koľko prípadov a úmrtí by nakoniec mohlo nastať v rámci rôznych intervenčných scenárov, kým sa nedosiahne kolektívna imunita.

Model tiež vedcom umožnil spätne určiť, ako skoro sa mali zaviesť opatrenia, ktoré by šírenie vírusu spomalili alebo zastavili.


Mohlo by vás zaujímať:

Koronavírus môže podľa vedcov blokovať signály bolesti! Človek potom nepociťuje príznaky, vírus však šíri ďalej

Chrípkou a koronavírusom sa môžete nakaziť naraz! Človek bojujúci s oboma vírusmi súčasne má až šesťnásobne vyššie riziko úmrtia