Česko je zamorené koronavírusom, na Slovensku sa ďalej organizujú svadby v tajnosti, hygienici nestíhajú a úmrtia pribúdajú

Za posledné dva týždne bolo na Orave 80 potvrdených prípadov na 10-tisíc obyvateľov, čo z nej robí najviac zamorený región na Slovensku. Ľudia tu však obchádzajú pravidlá a v utajení sa tam konajú svadby a oslavy.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Česko druhú vlnu nezvláda

Českej republike sa nedarí zmierniť druhú vlnu pandémie koronavírusu, včera zaznamenali ďalší rekordný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom.

Laboratóriá odhalili 5 335 nových prípadov, čo je najviac od začiatku epidémie v krajine. V stredu tiež v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo 19 ľudí.

Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva je v krajine aktuálne 43 764 aktívnych prípadov.

V nemocnici je 1 563 pacientov, z toho 354 je na umelej pľúcnej ventilácii alebo mimotelovom obehu, čo je najviac za celú pandémiu.

Najvážnejšia situácia je v okrese Uherské Hradište, kde na 100-tisíc obyvateľov pripadá takmer 413 infikovaných. Ďalej sú problematické aj okresy Náchod a Liberec.

Celkovo v Česku potvrdili COVID-19 u viac ako 95-tisíc ľudí. Viac ako 50-tisíc sa už uzdravilo a 829 pacientov zomrelo. Vysoký počet prípadov súvisí aj výrazným testovaním, dosiaľ v ČR vykonali takmer 1,5 milióna testov.

Rekordné počty infikovaných koronavírusom na Slovensku

Na Slovensku dnes (8.10.2020) pribudlo 1 037 pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19, laboratóriá urobili 9 518.

Najviac prípadov zistili v Bratislave (85), ďalej nasledujú Bardejov (73), Prešov (65), Trebišov (56), Nitra (48), Veľký Krtíš (48), Košice (44) a Námestovo (43).

Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 stúpol na 57.

V slovenských nemocniciach je hospitalizovaných 352 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 303 z nich. Na JIS je 15 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 27 pacientov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 15 726, od začiatku vypuknutia pandémie sa u nás urobilo 518 231 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov COVID-19 je na Slovensku aktuálne 10 316.

Najviac zamorená je Orava

Ako píše denník N, za posledné dva týždne je na Orave 80 potvrdených prípadov na 10-tisíc obyvateľov, čo z nej robí najviac zamorený región v krajine.

Premiér Igor Matovič v statuse na Facebooku upozornil na to, že na Orave sa napriek veľmi vysokému výskytu infikovaných obchádzajú pravidlá a v utajení sa tam konajú svadby a oslavy.

Hygienici v regióne Orava zaznamenali aj ďalšie podvody. Ľudia klamú, že majú horúčku, aby sa bezplatne dostali na testovanie. Včera o tom vo svojom spravodajstve informovala RTVS.

Keď uvedú do formulára, že majú 6 dní teploty či hnačkové ochorenia, automaticky sú indikovaní na testovanie. Pritom to vôbec nemusí byť pravda ,“ povedala regionálna hygienička RÚVZ v Dolnom Kubíne Mária Varumosvá.

Okresy Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín hlásili v stredu spolu vyše 1300 pozitívnych prípadov koronavírusu a takmer s istotou sa dá povedať, že prípady budú pribúdať aj v nasledujúcich dňoch.


Ďalšie aktuality k téme:

Koronavírus sa v Česku rýchlo šíri aj medzi zdravotníkmi. Počet infikovaných stúpol za mesiac o niekoľko stoviek!

Pandémiu koronavírusu prakticky nebolo možné zastaviť, tvrdia epidemiológovia. Rýchlosť šírenia nákazy bola dvakrát taká, ako odhad!