ÚVZ SR zverejnil novú analýzu o šírení koronavírusu na Slovensku: Bez príznakov bolo až 40% infikovaných, najviac prípadov bolo medzi mladými ľuďmi

Koronavírusom sa počas septembra na Slovensku nakazilo aj 579 zdravotníkov. Ohniskami infekcie boli podľa hygienikov najmä rodinné oslavy, svadby a firemné podujatia.

Stúpla chorobnosť mladých, aj seniorov

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) priniesiel novú analýzu ochorení COVID-19 na Slovensku za mesiac september.

Do analýzy bolo za sledované obdobie 1.9.-30.9.2020 zahrnutých 7084 prípadov ochorení pozitívnych osôb.

Ochorenie COVID-19 sa vyskytlo vo všetkých vekových skupinách, najviac mladých ľudí vo veku 20-24 rokov. najmenej u detí do 10 rokov.

V mesiaci september stúpla tiež chorobnosť u 15-19-ročných, žiaľ zvýšil sa aj počet prípadov v rizikovej skupine nad 65 rokov.

Hygienici ďalej zistili, že za celé obdobie pandémie koronavírusu na Slovensku bolo bez príznakov ochorenia 45% pozitívne testovaných, v septembri počet asymptomatických pacientov klesol na 40%.

Najviac pacientov, 53%, malo počas septembra respiračnú formu ochorenia COVID-19, ojedinele sa vyskytli aj iné formy ochorenia, ako napríklad senzorická, črevná, neurologická či očná.

Najviac prípadov COVID-19 sa počas septembra vyskytlo v Bratislavskom a Žilinskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. K šíreniu nákazy však došlo vo všetkých okresoch.

Koronavírusom sa infikovali stovky zdravotníkov

V septembri si hospitalizáciu vyžiadalo 393 pacientov, t.j. 6 %. Najviac hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 bolo zaznamenaných vo vekovej skupine 65-ročných a starších, tvorili až 56,7 % všetkých hospitalizovaných.

Koronavírusom sa počas uplynulého mesiaca nakazilo aj 579 zdravotníkov, o profesionálnu nákazu však išlo len v 133 prípadoch.

Podľa hygienikov sa v septembri stali ohniskami infekcie koronavírusu najmä rodinné oslavy, svadby a firemné podujatia.

V závere analýzy upozorňujú, že súčasný výskyt ochorení COVID-19 si vyžaduje klásť extrémny dôraz na striktné dodržiavanie súčasne nariadených a odporúčaných opatrení.


Prečítajte si aj:

Česko je zamorené koronavírusom, na Slovensku sa ďalej organizujú svadby v tajnosti, hygienici nestíhajú a úmrtia pribúdajú

Nové zistenia vedcov o koronavíruse: na koži vydrží až 9 hodín, o komplikáciách rozhoduje aj spánok