Nové zistenia vedcov o koronavíruse: na koži vydrží až 9 hodín, o komplikáciách rozhoduje aj spánok

O ochorení COVID-19, spôsobenom koronavírusom SARS-CoV-2 vieme stále málo. Novo publikované štúdie môžu pomôcť porozumieť tomu, ako sa šíri a čo od koronavírusu ešte môžeme čakať.
nové  zistenia a koronavíruse SARS-CoV-2

Zdroj: Flickr.com

Spôsobuje koronavírus poškodenie mozgu?

Prvá štúdia objavuje spojitosť medzi nákazou koronavírusom a poškodením mozgu.

Odborníci, ktorí sledovali od marca dlhodobý priebeh choroby COVID-19 u 509 hospitalizovaných pacientov, zaznamenali, že u tretiny z nich boli pozorovateľné zmeny vo fungovaní mozgu, pacienti mali "neurologické príznaky".

U časti sa dokonca prejavili dlhodobé zdravotné problémy po prepustení z nemocnice, píše denník The New York Times.

Dysfunkcia mozgu sa môžu týkať bežných problémov typu: ťažkosti so sústredením či krátkodobou pamäťou.

Zároveň ale môže ísť aj o vážnejšie neurologické poruchy, ako sú závraty, zhoršené vedomie, záchvaty, nevedomé stavy podobné kóme a podobne.

Množstvo týchto prejavov zaznamenali odborníci u tretiny hospitalizovaných s ochorením COVID-19.

Lekári zdôrazňujú, že výskum neprináša priame dôkazy o útoku vírusu na mozog infikovaných koronavírusom.

Štúdia ale s istotou ukazuje, že mentálne zmeny môžu byť upozornením na to, že u pacienta môže dôjsť k ťažšiemu priebehu ochorenia a dlhodobejším problémom aj po vyliečení.

Koronavírus vydrží na koži až 9 hodín

V oblasti vedeckého výskumu došlo v poslednej dobe aj k ďalším novým zisteniam ohľadom nového koronavírusu, informovala agentúra Reuters.

Japonskí vedci napríklad zistili, že koronavírus SARS-CoV-2 vydrží za ideálnych podmienok na ľudskej koži viac ako deväť hodín.

Pre porovnanie, chrípkový vírus typu A vydrží na pokožke menej ako dve hodiny. Oba vírusy boli zneškodnené dezinfekciou s minimálne 80% obsahom alkoholu za 15 sekúnd.

Rúško neobmedzuje prísun kyslíka

Americkí výskumníci zase preukázali, že rúško síce môže byť nepohodlné na nosenie, neobmedzuje však tok kyslíka do pľúc, a to ani u osôb s ťažkými pľúcnymi chorobami.

Vedci podrobili testu 15 zdravých lekárov a 15 veteránov so silne poškodenými pľúcami šesťminútovej chôdzi po tvrdom povrchu.

Výsledkom bolo, že ani jedna skupina nevykazovala významné zmeny vo výmene telových plynov, a to ani hneď po teste, ani 30 minút potom.

Vedci teda ponúkajú iné vysvetlenie: ochrana úst a nosa spôsobuje nepríjemný pocit dráždením citlivých tvárových nervov, ohrievaním vdychovaného vzduchu či vyvolávaním pocitu klaustrofóbie.

Koronavírus a spánkové apnoe

Fínski vedci zistili, že ľudia trpiaci syndrómom obštrukčnej spánkovej apnoe, ktorý sa v noci prejavuje chrápaním a zástavami dychu a cez deň zvýšenú spavosťou a mikrospánkom, mali päťkrát vyššiu šancu prejsť si ťažkým priebehom cochorenia COVID-19.

Syndróm je často spájaný s ďalšími zdravotnými problémami, ako je obezita, vysoký krvný tlak, srdcové choroby či cukrovka, čo sú ďalšie choroby, ktoré zvyšujú zdravotné riziká pri infekcii koronavírusom SARS-CoV-2.


Prečítajte si aj:

Pandémiu koronavírusu prakticky nebolo možné zastaviť, tvrdia epidemiológovia

Koronavírus môže podľa vedcov blokovať signály bolesti! Človek potom nepociťuje príznaky, vírus však šíri ďalej