4 príznaky, že prijímate príliš veľa kofeínu. Takto podľa vedcov zistíte, že by ste s pitím kávy mali spomaliť!

Keď nabudúce zacítite aj ten najslabší závan kávy z ďalekej kaviarne alebo si všimnete, že zaliata šálka kávy pre vás vonia podozrivo silno, stojí za to sa opýtať, či váš kofeínový zvyk nezašiel príliš ďaleko.
príznaky, že pijete príliš veľa kávy

Zdroj: Pixabay.com

Vedci z britskej univerzity v Portsmouthe zistili, že existuje jeden spôsob, ako zistiť nadmerné užívanie kofeínu.

Tím sa rozhodol zistiť rozdiely v tom, ako ľudia reagujú na vôňu kávy, v závislosti od toho, či sú alebo nie sú veľkými konzumentmi kávy.

Nakoniec zistili, že zvyčajní konzumenti kávy sú oveľa citlivejší na vôňu kávy a v najslabšej šálke kávy cítia aj malé stopy kofeínu.

Zistili sme, že čím vyššie je použitie kofeínu, tým rýchlejšie človek spoznal vôňu kávy,“ vysvetlil Lorenzo Stafford, PhD, čuchový expert a spoluautor štúdie.

Lorenzo Stafford a jeho tím tiež zistili, že tí, ktorí mali silnú chuť na kávu, boli citlivejší na vôňu kávy a boli schopní rýchlejšie rozpoznať jej vôňu.

Títo častí konzumenti kávy s vyšším obsahom kofeínu dokázali detekovať zápach silne zriedenej kávovej chemikálie pri oveľa nižších koncentráciách. Čím viac teda kofeín požadovali, tým lepšia bola ich schopnosť rozoznať vôňu kávy, “ vysvetlil expert.

Ich zistenia boli v súlade so štúdiami o iných druhoch návykových látok, ktoré stanovili, že stopové množstvá rôznych látok môžu u závislých vyvolať túžbu.

Takže keď nabudúce zacítite aj ten najslabší závan kávy z ďalekej kaviarne alebo si všimnete, že zaliata šálka kávy pre vás vonia podozrivo silno, stojí za to sa opýtať, či váš kofeínový zvyk nezašiel príliš ďaleko.

4 príznaky, že prijímate príliš veľa kofeínu

1. Potenie

Káva vám môže dodať viac energie, a ak ste si jej však dali do šálky príliš veľa, s touto energiou môže prísť prebytok potu.

Je to z dôvodu, že kofeín je stimulant, ktorý urýchľuje funkcie vo vašom nervovom systéme, zvyšuje srdcovú frekvenciu a pumpuje krvný tlak - to všetko vám môže spôsobiť nadmerné potenie.

Aj keď mierne dávky kofeínu by nemali problém spustiť, klinika Mayo poukazuje na to, že konzumácia viac ako 400 miligramov - alebo štyroch šálok - denne môže spôsobiť vedľajšie účinky.

2. Poruchy srdcového rytmu

Podľa Aruna Sridhara, MBBH, MPH, kardiológa a špecialistu na poruchy srdcového rytmu, si mnoho ľudí, ktorí užili príliš veľa kofeínu, všimne búšenie srdca.

"Pri vysokej dávke kofeínu ľudia pocítia arytmie, búšenie alebo znateľne rýchly srdcový rytmus. Ak je váš srdcový rytmus nepravidelný alebo sa veľmi rýchlo zasekáva, ak sú vaše príznaky iba ohromujúce alebo ak máte závraty alebo mdloby, potom by ste mali ísť na pohotovosť, “povedal nedávno Sridhar pre UW Medicine.

3. Nevoľnosť

U niektorých ľudí sa po vypití väčšieho množstva kofeínu často objaví nevoľnosť, môže sa objaviť aj pri vysadení tejto návykovej látky.

Ak pocítite nepríjemné pocity, pravdepodobne to znamená, že váš žalúdok produkuje príliš veľa kyseliny ako reakciu na kofeín-stimulant, a je čas zvoľniť tempo.

4. Úzkosť

Kofeín doslova uvoľňuje adrenalín do vášho systému a spôsobuje reakciu „boj alebo útek“.

Výsledok môže byť v skutočnosti niekedy taký závažný a výrazný, že úzkostná porucha vyvolaná kofeínom je uvedená v Diagnostickom a štatistickom manuáli duševných porúch (DSM), ako jedna zo štyroch duševných porúch súvisiacich s kofeínom.

Ak po druhej alebo tretej šálke kávy spozorujete zvýšenú úzkosť alebo nepokoj, prišiel čas na zníženie prísunu kofeínu.


Mohlo by vás zaujímať:

6 chýb, ktoré robíte pri pití kávy

Viete, koľko šálok kávy denne odporúčajú odborníci?