Skladujete svoju zubnú kefku na umývadle v kúpeľni? Podľa odborníkov to nie je dobrý nápad a tu je dôvod prečo!

Ak si myslíte, že to máte v suchu tým, že na zubnú kefku dáte ochranný kryt, ktorý sa často používa pri cestovaní, aj tu vás vyvedieme z omylu.
skladovať zubnú kefku na umývadle v kúpelni nie je najlepší nápad

Zdroj: Pxhere.com

Fekálne častice vo vzduchu v kúpelni

Ak by sme si mali tipnúť, vsadili by sme na to, že svoju zubnú kefku po umytí zubov uložíte do hrnčeka alebo inej nádoby, ktorú máte položenú na umývadle v kúpeľni.

Neradi to hovoríme, ale je to vlastne dosť zlý nápad a máme pre vás aj vedecký dôkaz!

Podľa štúdie publikovanej v časopise The Journal of Hospital Infection, boli vo vzduchu zistené fekálne častice pohybujúce sa nad záchodovou doskou, hneď po spláchnutí toalety.

Ak zoberieme do úvahy pravdepodobnosť otvoreného okna alebo pusteného ventilátora v kúpelni, je veľmi ľahké, aby sa tieto častice dostali aj k vašej zubnej kefke.

Ak si myslíte, že to máte v suchu tým, že na zubnú kefku dáte ochranný kryt, ktorý sa často používa pri cestovaní, aj tu vás vyvedieme z omylu.

Skladovanie vlhkej zubnej kefky v uzavretej nádobe podporuje viac mikrobiálneho rastu ako jej ponechanie na voľnom priestranstve,“ tvrdí Americká zubná asociácia (ADA).

Ako teda udržiavať svoju zubnú kefku čistú alebo minimálne bez baktérií?

  • Skladujte zubnú kefku čo najďalej od toalety- čím väčšia je vzdialenosť medzi kefou a toaletnou miskou, tým je menšia pravdepodobnosť, že sa vaša zubná kefka kontaminuje.
  • Sklopte záchodovú dosku predtým ako spláchnete- štúdia uvedená vyššie zistila, že fekálne častice sa nenašli na žiadnom povrchu kúpeľne, ak bolo WC zakryté, a potom spláchnuté.
  • Vymeňte starú kefku za novú každé 3 mesiace- Americká zubná asociácia odporúča dodržiavať tento časový úsek, častejšie, ak sú štetiny kefky rozstrapkané. Účinnosť zubnej kefky totiž klesá s opotrebovaním štetín.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako sa správne starať o svoju zubnú kefku?

Zabúdate pri čistení zubov na jazyk? Akých ďalších chýb sa ešte dopúšťate?