Vypadávanie vlasov ako vedľajší účinok lockdownu? K strate vlasov prispieva hlavne dlhodobý stres, ukázala štúdia

Obvykle strácame 50-60 vlasov denne, bez toho aby sme si to všimli. Ide o normálnu obnovu vlasov. Problém nastáva vtedy, keď v umývadle zostáva viac ako sto vlasov po dobu niekoľkých týždňov.
Vypadávanie vlasov ako vedľajší účinok lockdownu?

Zdroj: Pixabay.com

Na jeseň je to s vlasmi ako s lístím. Je to obdobie roka, kedy ich strácame najviac. Vyplýva to zo štúdie publikovanej na stránkach British Journal of Dermatology, ktorá zahŕňa údaje z ôsmich krajín sveta, píšu české lidovky.

Súvislosť medzi ročným obdobím a stratou vlasov skutočne existuje. Leto a jeseň sú tým obdobím, kedy je vypadávanie vlasov hojnejšie, bez ohľadu na geografické rozdiely. Niektoré štúdie naznačujú, že august a september sú mesiace, kedy je tento problém najvýraznejší. Ide o takzvanú telogénnu fáz, "uvádza autor štúdie Shawn Kwatr.

V telogénnej fáze je vlas ešte vo vlasovom korienku, ale jeho životnosť je prakticky ukončená, už nerastie a čoskoro vypadne. V lete je percento vlasov predurčených k vypadnutiu počas niekoľkých týždňov maximálne, zatiaľ čo v zime je obmedzené, takže vlasový porast zostáva taký, aký je.

Naopak anagénna fáza vlasov znamená, že vlas rastie asi o jeden milimeter za tri dni. Maximálny počet vlasov v tejto fáze je na jar, kedy vlasy hustnú.

Stres oslabuje vlasovú pokožku

Tento jav môže byť tento rok ešte výraznejší, pretože stres spôsobený pandémiou COVID-19 oslabuje vlasovú pokožku.

"Ak sme pod tlakom, synchronizujú sa a urýchľujú cykly vlasových vačkov, až môže nastať výrazná strata vlasov. Pri lockdowne vypadávajú vlasy z dôvodu trvalého stresu. Strata vlasov je homogénna, ale ak sa včas zasiahne a problém sa nestane chronickým, môže byť riešený, "uvádza predseda Talianske spoločnosti trichológov Pietro Tesauro.

Ako zistíme, že skutočne strácame príliš veľa vlasov?

"Nemá zmysel počítať denne vlasy, ktoré zostali v sprche alebo na hrebeni, to len zvyšuje úzkosť a nie je to spoľahlivá metóda, " vysvetľuje Tesauro a odporúča použiť nasledujúcu metódu.

TIP: Od prvého dňa každého mesiaca si umývajte vlasy tri dni po sebe, aby ste odstránili tie vlasy, ktoré by prirodzene vypadli, a štvrtý deň sa minútu češte, a potom si spočítajte vlasy, ktoré zostali v hrebeni.

Týmto spôsobom možno tiež zistiť, či je vypadávanie vlasov mesiac od mesiaca výraznejšie alebo nie.

Obvykle strácame 50-60 vlasov denne, bez toho aby sme si to všimli. Ide o normálnu obnovu vlasov. Problém nastáva vtedy, keď v umývadle zostáva viac ako sto vlasov po dobu niekoľkých týždňov.

Je dôležité navštíviť dermatológa alebo trichológa, ktorý rieši problémy s vlasmi a vlasovou pokožkou.

"Je potrebná správna diagnóza, pretože len tak je možné zvoliť účinnú terapiu. Príčin vypadávania vlasov je mnoho a vyžadujú si rôzny prístup. Pre diagnózu je rozhodujúce, aké sú rodinné predispozície, životný štýl, úroveň stresu, či chyby kaderníka, " odporúča tichológ.

Trichológ ďalej upozorňuje, že u žien sú dôležité aj krvné testy, aby sa zistilo, že nejde o nedostatok niektorých vitamínov, ako je B12 alebo D alebo o nadmernú úroveň mužských pohlavných hormónov androgénov.


Mohlo by vás zaujímať:

Trápia vás rednúce vlasy či plešatenie? Zachránia vás tieto bylinky

Nová nádej pre vypadávajúce vlasy a plešatenie? Vedci odporúčajú túto potravinu!