Žena s COVID-19 napojená na umelú pľúcnu ventiláciu porodila v nemocnici v Brne zdravého syna! Chlapček prišiel na svet o 2 mesiace skôr

V brnenskej Nemocnici Milosrdných bratov porodila žena s ťažkým priebehom COVID-19 . Lekári priviedli na svet dieťa cisárskym rezom, matka bola v umelom spánku napojená na pľúcnu ventiláciu.
Žena s COVID-19 napojená na umelú pľúcnu ventiláciu porodila zdravého syna!

zdroj: iconscout.com

Prekonala COVID-19 a stala sa mamou

31-ročnú ženu s vysokými horúčkami a v 30. týždni tehotenstva prijala brnenská Nemocnica Milosrdných bratov23. októbra, potom, čo sa doma zhoršil jej zdravotný stav.

Najskôr ju lekári umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti. Jej stav sa ale nezlepšoval, a tak ju museli napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu.

"Začali jej zlyhávať životné funkcie, museli sme sa rýchlo rozhodnúť, ale vedeli sme, že odhadovaná hmotnosť bábätka je okolo 1 600 gramov, čo pre nás bolo veľmi dôležité. Žena porodila cisárskym rezom prvý deň intubácie, "opísala lekárka z oddelenia anesteziológie Lenka Klimešová.

Gynekológovia musia pri rizikových pôrodov vždy zvažovať, ako dlho situáciu ešte zvládne organizmus matky a kedy už príchod na svet zvládne organizmus novorodenca.

"V 30. týždni tehotenstva to bolo pomerne zložité rozhodovanie. S týmto sme navyše nemali žiadne skúsenosti. Dieťa bolo po pôrode prevezené do fakultnej pôrodnice Na obilným trhu, kde sa špecializujú na novorodencov s nízkou pôrodnou hmotnosťou, " vysvetlilprimár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Ivan Huvar.

Chlapček strávil niekoľko dní v inkubátore. Darilo sa mu dobre, a tak sa o neho dnes už môže starať rodina. Chlapčekovu mamu lekári prebudili z umelého spánku po 11 dňoch. Domov z nemocnice ju vyliečenú z COVID-19 prepustili minulú stredu.


Prečítajte si aj:

Žena mohla šíriť infekčné častice koronavírusu až 70 dní bez akýchkoľvek príznakov!

Z USA hlásia prípad muža infikovaného koronavírusom a chrípkou súčasne, nejde však o prvý prípad súbežnej infekcie!