Žena mohla šíriť infekčné častice koronavírusu až 70 dní bez akýchkoľvek príznakov! Ľudia s oslabenou imunitou môžu zostať infekčnými dlhšie, ako sa doteraz predpokladalo

Ľudia s oslabenou imunitou čelia oveľa väčšiemu riziku ťažkých chorôb, pretože nedokážu bojovať proti infekciám rovnakým spôsobom ako ľudia so zdravým imunitným systémom.
žena bola infekčná na COVID-19 viac ako 70 dní

Zdroj: Pixabay.com

Pacienti s oslabenou imunitou môžu byť infekční dlhšie

Začiatkom marca mala 71-ročná pacientka s leukémiou pozitívny test na nový koronavírus SARS-CoV-2. V priemere pacienti s COVID-19 vylučujú infekčné častice koronavírusu asi osem dní.

Ako píše portál Business Insider, táto pacientka však aj 70 dní po stanovení diagnózy stále vylučovala infekčné častice koronavírusu.

V polovici júna, o viac ako 100 dní, mala žena stále pozitívny test na koronavírus, čo znamená, že jej telo stále obsahovalo stopy genetického materiálu vírusu.

Myslíme si, že minimálne do 70. dňa by táto pacientka bola schopný šíriť vírus aj do ďalších,“ uviedol pre Business Insider virológ z Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby Vincent Munster.

Virológ je aj hlavným autorom nedávnej prípadovej štúdie o tejto žene.

Podľa štúdie publikovanej v časopise Cell začiatkom tohto týždňa je 70-dňové obdobie infekčnosti pacienta najdlhším obdobím, aké sa kedy u asymptomatického pacienta s koronavírusom pozorovalo.

Pre porovnanie, najdlhšie známe rozpätie vylučovania infekcie u symptomatickej osoby bolo 61 dní.

Vedci sa domnievajú, že situácia nastala, pretože oslabený imunitný systém ženy bojujúcej s leukémiou nebol schopný sa účinne chrániť pred koronavírusom.

Jej krvné testy nikdy neukázali značné množstvo protilátok, ktoré u väčšiny pacientov pomáhajú bojovať s infekciami. Ale tiež sa u nej nikdy nevyvinuli príznaky ochorenia COVID-19.

Aj keď je náročné vyvodiť závery na základe jedného pacienta, naše údaje naznačujú, že dlhodobé vylučovanie infekčného koronavírusu môže byť problémom u niektorých pacientov so zníženou imunitou,“ napísali vedci vo svojom stanovisku.

Ľudia s oslabenou imunitou čelia oveľa väčšiemu riziku ťažkých chorôb, pretože nedokážu bojovať proti infekciám rovnako ako ľudia so zdravým imunitným systémom.


Mohlo by vás zaujímať:

K rozoznaniu COVID-19 postačí zakašlať, tvrdia vedci

Čuch strácajú pri COVID-19 často mladí a bezpríznakoví pacienti