Vedci z Harvardu: Na novorodencov funguje uspávanka vo všetkých jazykoch, pozitívny efekt má aj na matky

Pred príchodom na svet je jedným z najsilnejších stimulov, ktoré plod prijíma, hlas matky. Avšak vedci z Harvardu urobili ďalší krok vpred pokiaľ ide o význam hudby a zvuku pre deti: objavili, že uspávanky fungujú, aj keď nie sú spievané v materinskom jazyku.
matka spieva dieťaťu uspávanku

Zdroj: pixy.org

Hudba sprevádza dieťa ešte pred narodením

Niektoré zvuky vnímajú jednotlivé živočíšne druhy podobne: výhražné zvuky, ako je pokrik orla alebo rev leva, sú rozpoznávané ako nepriateľské aj v prípade ľudských bytostí.

Podobne majú pomalé a melodické zvuky uspávanky upokojujúci vplyv na deti nezávisle od toho, či spievajú rodičia, alebo či ide o piesne v iných jazykoch.

Ako píšu české lidovky, vedci študovali reakcie 144 novorodencov, ktorým premietali videá s osobami, ktoré spievali uspávanky, zamilované piesne či tanečné piesne.

Sledovali ich srdcovú frekvenciu, rozširovanie zreníc, žmurkanie, smer pohľadu a elektrodermickú aktivitu (meranie elektrických charakteristík pleti, ktoré sa používa pri hodnotení emotívnych reakcií).

Výsledky ukázali, že srdcová frekvencia sa okamžite znížila už pri prvých tónoch každej hudby, ale ku skutočnému uvoľneniu došlo až pri počúvaní uspávaniek.

Deti vo veku od 2 do 14 mesiacov sa uvoľnili aj pri počúvaní úplne neznámych uspávaniek spievaných v cudzích jazykoch. Je tomu tak po celý prvý rok života, a z toho vyplýva, že reakcia nesúvisí s ich skúsenosťami s hudbou v rodine.

"Sledovali sme deti pred narodením a po ňom. Rozdelili sme nastávajúce matky do dvoch skupín: prvá spievala uspávanky často, druhá len výnimočne. Po pôrode sa deti matiek z prvej skupiny ľahšie upokojili a lepšie spali. Uspávanka má priaznivý vplyv ako na matku, tak na dieťa. Hlas je nástrojom základného vzťahu v priestore novorodenca, " hovorí docentka Guiseppina Persicová z Milánskej univerzity.

Taliansky tím svojim výskumom navyše ukázal, že matky, ktoré používali tento "nástroj" viac, boli menej stresované.

Nezabudnime, že tradičné piesne pre deti, ktoré sa odovzdávajú z matky na dcéru, pôsobia tiež ako uvoľnenie u matky.

"Je škoda, že sa dnes púšťa hudba na CD alebo na YouTube, pretože hlas je skutočne významný. Matky pri našej štúdii spievali obľúbenej uspávanky aj pri práci, aby upokojili seba i dieťa, "uvádza doktorka Persicová.

Vo výskume mali tiež rodičia detí oddelene počúvať všetky typy piesní, ktoré by prichádzali do úvahy, a vybrať z nich tú, ktorou by chceli upokojiť svoje dieťa.

Voľba padla vždy na uspávanky, a to znamená, že aj rodičia podvedome vycítia univerzálne prvky tohto druhu piesní.


Mohlo by vás zaujímať:

Žena s COVID-19 napojená na umelú pľúcnu ventiláciu porodila v nemocnici v Brne zdravého syna!

Dvojmesačnému chlapčekovi sa náhle zastavilo srdce! Lekári mu zachránili život vďaka unikátnej operácii