Čínske mestá začali k odhaleniu COVID-19 používať análne testy. Sú účinné, ale ponižujúce, hovoria ľudia

Čína sa používaním análnych testov na zistenie prítomnosti koronavírusu snaží zabezpečiť, aby neunikol jediný potenciálny prenášač, než začnú sviatky. Tie sa konajú budúci mesiac na lunárny Nový rok, kedy sa za svojimi rodinami vydajú stovky miliónov ľudí.

Análne testy na zistenie COVID-19

Hoci sa nový koronavírus SARS-CoV-2 prvýkrát objavil práve v Číne, zatiaľ sa jej s ním darí bojovať výrazne lepšie ako Európe alebo Amerike.

V poslednej dobe sa ale aj v Číne objavujú nové ohniská nákazy, najmä na severe a severovýchode krajiny. Čínske úrady sa snažia likvidovať ich kombináciou prísného lockdownu a masového testovania.

Análny odbery vyžadujú vloženie vatového tampónu s rozmermi tri až päť centimetrov do ľudského tela a potom jeho opatrné otáčanie - to vedie k odberu dostatočného množstva vzoriek, z ktorého sa dá veľmi dobre získať informácie o nákaze.

Vo videu zverejnenom na webe štátom podporovaného spravodajstva Global Times uviedol lekár Čang Wen-chung z Šanghaja, že tieto odbery sú užitočné najmä pri minimalizácii rizika recidívy po zotavení.

"Vo výkaloch a črevách v dutine brušnej môžu byť zistené stopy koronavírusu," citoval lekára web.

Tieto testy sa v súčasnej dobe v Číne používajú dosť intenzívne. Už pred týždňom uviedli úrady v Pekingu, že análne výtery boli vykonané na viac ako tisícke učiteľov, zamestnancov a žiakov základnej školy v meste po tom, čo tam bola odhalená koronavírusová nákaza.

Okrem týchto testov tu boli vykonané aj všetky ostatné druhy odberov - vrátane tých z nosa a hrtana, ale aj vzorky krvného séra.

Čína začala tieto testy používať preto, že análny odber môže podľa jej vedcov zachytiť aj infekcie, ktoré iné druhy testov nie sú schopné odhaliť.

Stopy koronavírusu vo vzorkách fekálií sú detekovateľné dlhšiu dobu než ako vo vzorkách odobratých z horných dýchacích ciest.

Ako píše ČT24, podobným záverom dospievajú aj západní vedci.

Koronavírus zrejme v nejakej podobe prežíva v črevách veľmi dlhú dobu, čo zrejme pomáha lepšiemu vzniku obranyschopnosti.

Vysoký efekt, extrémne poníženie

Pri odhaľovaní nákazy COVID-19 u detí a dojčiat, môžu byť tieto testy účinnejšie ako respiračné testy - v stolici majú vyššiu vírusovú nálož ako dospelí, zistili vedci z Čínskej univerzity v Hongkongu, v štúdii zverejnenej už v minulom roku.

Užívatelia čínskej platformy Weibo, teda tamojšej obdoby Twittru, na túto metódu reagovali zmesou pobavenia a hrôzy.

"Ešte šťastie, že som sa vrátil do Číny skôr, než sa začali používať," napísal jeden užívateľ.

"Malá bolesť, ale extrémne poníženie," píšu ďalší.

Čína sa používaním análnych testov na zistenie prítomnosti koronavírusu snaží zabezpečiť, aby neunikol jediný potenciálny prenášač, než začnú sviatky.

Tie sa konajú budúci mesiac na lunárny Nový rok, kedy sa za svojimi rodinami vydajú v Číne stovky miliónov ľudí.


Prečítajte si aj:

Pri nákaze britskou mutáciou koronavírusu sa viac kašle, menej častá je strata čuchu

Prieskum o očkovaní medzi Slovákmi: Veríme, že očkovanie v minulosti vyhubilo vážne choroby, voči vakcíne proti COVID-19 sme však skeptickí