Pri nákaze britskou mutáciou koronavírusu sa viac kašle, menej častá je strata čuchu

Príznaky u ľudí infikovaných kronavírusom sa podľa britského prieskumu líšia podľa toho, či pacientov zasiahla britská mutácia alebo pôvodný koronavírus. Pacienti s COVID-19, ktorí sú infikovaní britskou mutáciou, majú častejšie kašeľ, bolí ich v krku a sú unavení. Strata chuti a čuchu je u nich naopak menej častá.
britská mutácia koronavírusu vyvoláva iné príznaky COVID-19

Zdroj: Pixabay.com

Príznaky COVID-19 po infikovaní britskou mutáciou koronavírusu

Takzvaná britská mutácia koronavírus s označením B.1.1.7, ktorá sa prvýkrát objavila na juhovýchode Anglicka v decembri minulého roka, je výrazne nákazlivejšia. Odhaduje sa, že o 30 až 70%.

Ako píše ČT24, podľa britskej vlády je naviac tiež možno o 30% smrtnejšia než pôvodný kmeň, vedci ale toto tvrdenie zatiaľ skôr odmietajú a odvolávajú sa na nedostatočný rozsah skúmaných dát.

Nový britksý prieskum, ktorý bral do úvahy pacientov pozitívne testované na COVID-19 v Británii v období od 15. novembra 2020 do 16. januára 2021 hovorí, že príznaky u ľudí s COVID-19 sa líšia podľa toho, či pacientov zasiahla britská mutácia alebo pôvodný koronavírus.

"Strata chuti a strata čuchu boli výrazne menej časté u ľudí pozitívnych s britskou mutáciou. Iné príznaky boli bežnejšie u britskej mutácie, najčastejšie to bol kašeľ, bolesť hrdla, únava, myalgia (bolesť svalov) a horúčka," uvádza vo svojej najnovšej správe Britský štatistický úrad (ONS).

Dýchavičnosť, bolesť hlavy a ťažkosti so zažívaním sú rovnako časté u oboch variantov koronavírusu SARS-CoV-2.

Rozdiely v príznakoch nie sú veľké, pohybujú sa vždy maximálne v niekoľkých percentách, štatisticky sú ale podľa správy ONS významné.

Nové mutácie koronavírusu sú stále dôležitejšou témou. Rýchlejšie šírenie je síce problém, ale ešte väčšou hrozbou by bola práve schopnosť nových mutácií odolávať skúsenostiam, ktoré ľudská imunita nazbierala v boji proti prvotnej verzii koronavírusu - mohlo by to totiž ohroziť aj účinnosť vakcín.


Prečítajte si aj:

Lekári prvýkrát popísali, ako sa líši zápal pľúc pri ochorení COVID-19, od toho bežného

6 príznakov, že ste mohli prekonať COVID-19!