Nebezpečný trend: Respirátor s výdychovým ventilom chráni iba vás, nie vaše okolie!

Pre bežných ľudí je odporúčaný respirátor FFP2, avšak bez výdychového ventilu. Takýmto typom ste chránení vy, aj vaše okolie.
FFP2 respirátor s výdychovým ventilom nie je vhodný na bežné nosenie

Zdroj: Pixabay.com

Nové mutácie koronavírusu SARS-CoV-2 vydesili vlády mnohých štátov. Nemecko či Francúzsko už zaviedli povinné nosenie respirátorov.

Používanie respirátorov FFP2 na Slovensku zatiaľ nie je povinné, no minister zdravotníctva Marek Krajčí nedávno uviedol, že ich odporúča ľudom, ktorí cestujú vo verejnej doprave či taxíkom.

Stále viac ľudí v súčasnosti začalo nahrádzať doteraz používané rúška respirátormi, dôležité však je vybrať si správny typ respirátora.

Pre bežných ľudí je odporúčaný respirátor FFP2, avšak bez výdychového ventilu. Takýmto typom ste chránení vy, aj vaše okolie.

Respirátori s výdychovým ventilom sú pre nosenie príjemnejšie, pretože nevlhnú a dýchať v nich je ľahšie, lenže vzduch, ktorý jeho nositeľ vydychuje, nie je nijako filtrovaný. Z pohľadu okolia je to rovnaké, ako keby ste si nos a ústa nezakryli vôbec.

"Chránia nositeľa, ale nie jeho okolie. Cez taký respirátor by sa malo nosiť ešte rúško, "upozorňila pre český Blesk Hana Roháčová, primárka Kliniky infekčných, parazitárnych a tropických chorôb Fakultnej nemocnice Bulovka.

Ako respirátor správne nosiť?

  • Respirátor musí hlavne tesniť.
  • Sponu na nose by ste mali zakaždým pritisnúť pevne k nosu.
  • Zvoľte respirátor podľa veľkosti svojej tváre, nikde nesmie odstávať.
  • Po nasadení skontrolujte, či nevdychujete vzduch najmä okolo nosa alebo spodom okolo brady.

Ako predĺžiť respirátorom životnosť?

Podľa hovorkyne Českej lekárnickej komory (ČLnK) Michaely Bažantovej, je väčšina ochranných pomôcok jednorazová. V krajných prípade možno respirátory recyklovať na niekoľko použití, narozdiel od jednorázových rúšok. Záleží však na výrobcovi.

"Pri všetkých ochranných pomôckach platí, že akonáhle je pomôcka vlhká, stráca svoju funkciu a je potreba nová. Použitú pomôcku zložte za gumičky alebo šnúrky. Môže byť kontaminovaná vírusmi aj baktériami, nesiahajte na prednú ani vnútornú stranu. Jednorazovú rúšku by ste mali ideálne vyhodiť, respirátor sterilizovať. Pred nasadzovaním a po sňatí pomôcky si vždy starostlivo umyte ruky pod tečúcou teplou vodou za použitia mydla, "uvádza ČLnK.

Ako sterilizovať respirátor?

Riaďte sa rozhodne pokynmi výrobcu. Opakované použitie je u respirátorov možné, ale maximálne 3 až 5 cyklov. Respirátor sa odporúča nosiť 4 až 8 hodín, alebo kým navlhne.

Sterilizovať respirátor je možné napr. 24 hodín v teplovzdušnej rúre na 70 ° C. Ďalej ho môžete sterilizovať 30 minút v roztoku sava a vody (10 ml sava do 1 l vody). Potom ho opláchnite čistou vodou a vysušte na radiátore.

Rozhodne nedávajte respirátor do mikrovlnnej rúry!

Na trhu sú tiež dostupné dezinfekčné prostriedky na báze etanolu alebo izopropanolu pre dezinfekciu respirátorov.


Mohlo by vás zaujímať:

Rúško alebo respirátor? Obava z nebezpečnejších mutácií koronavírusu núti štáty k povinným respirátorom

Vyrobili ste si rúško doma? Tieto materiály zachytávajú podľa vedcov kvapôčky koronavírusu najúčinnejšie!