Rúško alebo respirátor? Obava z nebezpečnejších mutácií koronavírusu núti štáty k povinným respirátorom, obyčajné rúška už prestávajú stačiť

Obyčajné rúška prestávajú stačiť a európske krajiny čím ďalej tým viac zavádzajú povinné respirátory na verejných miestach. Snažia sa tak zabrániť šíreniu nebezpečnejšie britskej mutácie koronavírusu. Celé Nemecko nasledovalo príklad Rakúska a Bavorska, jednej zo svojich spolkových krajín, pridalo sa už aj Francúzsko.
človek s FFP2 respirátorom

Zdroj: Pixabay.com

Respirátory sú povinné v Nemecku aj Francúzsku

Snaha zabrániť šíreniu zmutovaného koronavírusu má prioritu, pretože ako v piatok uviedol britský premiér Boris Johnson, mutácia sa podľa nových informácií nielen rýchlejšie šíri, ale je pravdepodobne aj smrtelnějšia.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz už minulý týždeň oznámil, že nosenie jednorazových FFP2 respirátorov bude povinné vo verejnej doprave a v obchodoch od 25. januára. Spolu s tým krajiny predĺžia celoštátny lockdown do 7. februára.

V najväčšej spolkovej krajine, v Bavorsku, začali platiť povinné respirátory v doprave a supermarketoch už v pondelok 18.januára.

V platnosti sú aj výnimky pre niektoré skupiny obyvateľov: napríklad pre vodičov spojov, revízorov kontrolujúci cestovné lístky či deti mladšie ako 15 rokov.

Celé Nemecko pristúpilo k návrhu povinných respirátorov a jednotlivé spolkové krajiny si môžu sami rozhodnúť, od kedy povinnosť zavedú.

Podobné pravidlo, vyžadujúce jednorazové FFP1 či FFP2 respirátory alebo akúkoľvek inú ochranu spĺňajúce kritériá kategórie 1, teda blokovanie viac ako 90% častíc, platia v súčasnosti aj vo Francúzsku, a to na všetkých verejných miestach.

Minister zdravotníctva odporúča ľuďom nosiť repsirátory

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pred vyše týždňom na tlačovej konferencii uviedol, že odporúča ľuďom nosiť respirátory.

Ja odporúčam ľuďom, aj som to vždy robil, ktorí cestujú MHD alebo taxíkom, aby respirátory používali. Respirátor vás môže zachrániť predtým, aby ste sa nakazili,“ uviedol minister.

Nie všetky respirátory si však môže kúpiť bežný človek. Po vypuknutí pandémie v marci minulého roka nastal obrovský záujem o respirátory, stáli oveľa viac ako dnes, no napriek tomu boli za krátky čas vypredané.

Vláda preto prijala zákon, ktorým zakázala predaj respirátorov všetkých druhov od apríla 2020, keďže sa k nim nevedeli dostať zdravotníci v prvej línii či ohrozené skupiny. V polovici júni sa obmedzenia uvoľnili.

Naďalej však ostáva podľa zákona v platnosti zákaz predaja či vlastnenia „filtračnej tvárovej polmasky kategórie FFP2 s vydychovacím ventilom alebo filtračnej tvárovej polmasky kategórie FFP3“ až na výnimky.

Vyhláška neupravuje zákaz predaja respirátorov kategórie FFP2 bez výdychového ventilu, pre tieto teda distribúcia a predaj obmedzená nie je. To znamená, že čo sa týka respirátorov FFP2 bez výdychového ventilu, nie je problém ani s ich nosením ani predajom,“ uviedla pre Topky hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

FFP2 respirátor

Zdroj: Pixabay.com

Odporúčaným tipom respirátora na ochranu pre bežných ľudí je respirátor FFP2 bez ventilu, ktorý je na obrázku. Na Slovensku zatiaľ nosenie respirátorov povinné nie je.

Súčasné pokyny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) napriek tomu stále stanovujú, že jednorazové rúška a respirátory by mali nosiť iba zdravotnícki pracovníci, ľudia vo veku 60 rokov a starší, ľudia s príznakmi ochorenia COVID-19 alebo osoby, ktoré s nimi prichádzajú do styku.

Ostatným WHO odporúča, aby používali látkové rúška, ideálne trojvrstvové, keďže platí, že čím viac vrstiev, tým lepšia ochrana.


Prečítajte si aj:

Pri nákaze britskou mutáciou koronavírusu sa viac kašle, menej častá je strata čuchu

"Koronavírusová očista" po návrate domov: 5 vecí, na ktoré určite nezabúdajte!