Mutácie koronavírusu ohrozujú deti! Údaje naznačujú, že čoraz viac malých detí je infikovaných novými variantmi SARS-CoV-2

Odborníci varovali vlády, že školy je potrebné znovu otvárať opatrne, a to aj z dôvodu nových dôkazov z Izraela a Talianska, kde je stále viac malých detí infikovaných novými mutáciami koronavírusu.
Mutácie koronavírusu ohrozujú deti!

Zdroj: Pixabay.com

Prudký nárast prípadov COVID-19 u detí v Izraeli

Pediatri v Izraeli, ktorý je lídrom v očkovaní svojej dospelej populácie, hlásili prudký nárast prípadov COVID-19 medzi mladými ľuďmi, pričom v januári bolo pozitívnych viac ako 50 000 detí a dospievajúcich, čo bolo viac ako za ktorýkoľvek mesiac počas prvej a druhej vlny pandémie.

Niektorí odborníci v Izraeli uviedli, že nárast prípadov COVID-19 u detí bol spôsobený príchodom nákazlivejšej britskej mutácie koronavírusu, ktorá sa ľahšie rozšírila medzi mladšími vekovými skupinami.

Podiel nových denných prípadov COVID-19 u detí do 10 rokov sa prídchodom bristkého variantu SARS-CoV-2 zvýšil takmer o štvrtinu (23%).

Aj keď som presvedčený, že vzdelávanie by malo byť prvým sektorom, ktorý sa otvorí kvôli svojej dôležitosti, podľa môjho osobného názoru, by sme sa mali postupne znovu otvárať, kým lepšie nepochopíme priebeh infekcie tohto nového variantu, “ uviedol Cyrille Cohen, vedúci laboratória imunoterapie na izraelskej Bar-Ilan University.

Dpdal, že zatiaľ žiadne dôkazy neukázali, že nový variant koronavírusu je nebezpečnejší pre deti.

Rovnaký problém aj v Taliansku

Podobné varovania prichádzajú aj z Talianska, známy je prípad prudkého nárastu prípadov v dedine Corzano v severnej provincii Brescia.

Ako píše web BMJ, 3. februára bolo údajne pozitívnych na koronavírus 10% z jeho celkovej populácie 1 400 obyvateľov, 60% z nich boli deti navštevujúce materské či základné školy. Predpokladá sa, že veľa z týchto detí infikovalo ďalších členov rodiny.

Viaceré krajiny už na tieto varovania zareagovali, vo Veľkej Británii sa tým už začala zaoberať nezávislá vedecká poradná skupina pre mimoriadne situácie.

Na Slovensku sa tento týždeň znovu otvorilo takmer 2000 škôl, ktoré navštevuje približne 144-tisíc detí. Niektoré kraje čakajú budúci týždeň jarné prazdniny.

Akú úlohu zohrajú žiaci a žiačky vo vývoji pandémie, v súvislosti so šíriacimi sa novými mutáciami koronavírusu na Slovensku, ukáže budúcnosť.


Prečítajte si aj:

Nové mutácie koronavírusu vyvolávajú u vedcov obavy. Mohli by unikať testom, imunite aj vakcínam!

Oxfordská vakcína zrejme neposkytuje dostatočnú ochranu pred juhoafrickou mutáciou koronavírusu, vyplýva z najnovšej štúdie


Najčítanejšie články