Oxfordská vakcína zrejme neposkytuje dostatočnú ochranu pred juhoafrickou mutáciou koronavírusu, vyplýva z najnovšej štúdie

Zatiaľ čo všetky aktuálne používané vakcíny proti COVID-19 doteraz do značnej miery obstáli proti britskej mutácii koronavírusu, označenej B.1.1.7, mutácia pôvodom z Južnej Afriky je znepokojivejšia.
Oxfordská vakcína zrejme neposkytuje dostatočnú ochranu pred juhoafrickou mutáciou koronavírusu

Zdroj: facebook MZ SR

Juhoafrická mutácia koronavírusu je znepokojivejšia

Zdá sa, že vakcína proti COVID-19 z dielne Oxford / AstraZeneca neposkytuje ochranu pred miernym a stredne závažným priebehom ochorenia spôsobeným mutáciou koronavírusu, ktorá bol prvýkrát identifikovaná v Južnej Afrike.

Ako píše web the Financial Times, v randomizovaných, dvojito zaslepených štúdiách, ktorých sa zúčastnilo viac ako 2000 ľudí, preukázala vakcína významne zníženú účinnosť proti vírusovému variantu 501Y.V2, tzv. juhoafrickej mutácii.

Režim dvoch dávok vakcíny nepreukázal ochranu pred mierne až stredne závažným stupňom Covid-19 z dôvodu juhoafrického variantu,“ uvádza sa v štúdii a dodáva, že účinnosť proti závažnému Covid-19, hospitalizáciám a úmrtiam nebola zatiaľ určená.

Zatiaľ čo všetky aktuálne používané vakcíny proti COVID-19 doteraz do značnej miery obstáli proti britskej mutácii koronavírusu, označenej B.1.1.7, mutácia pôvodom z Južnej Afriky je znepokojivejšia.

Spoločnosti Johnson & Johnson a Novavax uviedli, že ich vakcíny boli proti johoafrickému kmeňu menej účinné v klinických štúdiách uskutočňovaných v Južnej Afrike.

V pokusoch obe vakcíny ponúkali úplnú ochranu pred závažnými chorobami a smrťou v súvislosti s COVID-19.

Spoločnosť Moderna uviedla, že bude testovať vylepšenú dávku a preformulovanú vakcínu zameranú na juhoafrický variant po tom, čo štúdie preukázali, že jej vakcína bola výrazne menej účinná.

BioNTech / Pfizer uviedli, že ich vakcína bola o niečo menej účinná v laboratórnej štúdii, pri ktorej sa použil pseudovírus s niektorými mutáciami z variantu 501Y.V2, ale nezverejnili výsledky testov proti samotnej juhoafrickej mutácii.

Akékoľvek zníženie účinnosti vakcíny od Oxford / AstraZeneca by bolo pre rozvojový svet obzvlášť dôležité, pretože počas pandémie vyrábajú miliardy dávok na neziskovom základe.

Podľa údajov z iných štúdií sa vakcína stále javí ako úplne účinná pri prevencii hospitalizácie a smrti spôsobenej inými variantmi koronavírusu.


Mohlo by vás zaujímať:

Prieskum o očkovaní medzi Slovákmi: Veríme, že očkovanie v minulosti vyhubilo vážne choroby, voči vakcíne proti COVID-19 sme však skeptickí

Rúško alebo respirátor? Obava z nebezpečnejších mutácií koronavírusu núti štáty k povinným respirátorom, obyčajné rúška už prestávajú stačiť