Vedci zaznamenali už takmer 4000 mutácií koronavírusu! Najobávanejšou je juhoafrická

Väčšina mutácií výrazne nemení vlastnosti vírusu a nelíši sa ani priebeh ochorenia COVID-19, niektoré však vzbudzujú obavy.

Juhoafrická mutácia koronavírusu patrí k najdesivejším variáciám koronavírusu. Oproti pôvodnej podobe sa šíri rýchlejšie a výskumy naznačujú, že sa čiastočne vie vyhnúť protilátkam, čo by znamenalo, že môže znižovať účinnosť vakcín.

Podľa vedúceho výskumnej skupiny Štrukturálnej virológie brnenského vedeckého centra CEITEC Pavla Plevku, ukázalo testovanie vakcín v Južnej Afrike, že účinnosť oxfordskej vakcíny ( spoločnosti AstraZeneca) sa znížila z 90% zhruba na 60%.

Zmutovaný koronavírus navyše môže ľahšie infikovať aj ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 už prekonali.

"Ľudia, ktorí si už prešli predchádzajúcou infekciou štandardným vírusom, tak majú šancu, že ich imunitná odpoveď pri mutácii nebude fungovať," povedal Plevka.

Mutácie koronavírusu sú ako lego

Veľmi zjednodušene môže pomôcť s porozumením toho, ako fungujú mutácie koronavírusu, stavebnica lego.

Koronavírus má na svojom povrchu pomyselné "kocky", ktoré správne zapadajú do povrchu ľudských buniek, kam sa dostane a môže sa množiť.

Ľudské protilátky sa snažia tomuto priechodu zamedziť - naučia sa, ako vyzerá "kocka" predstavujúce konkrétny koronavírus. Mutácia znamená, že sa tvar kocky zmení.

Protilátky na ňu teda čiastočne zapôsobia, ale nepohltia všetko. Koronavírus tak napriek všetkému opäť prenikne do bunky.

Juhoafrická mutácia, ktorú zatiaľ na Slovensku nepotvrdili a napr. laboratória v susednom Česku ju zaznamenali v jednotkách prípadov, sa líši od britskej mutácie, ktorá u nás už prevláda.

Na ňu protilátky zaberajú, ale medzi ľuďmi, ktorí COVID-19 ešte neprekonali, sa šíri o 40 až 70% rýchlejšie. Nakazení ľudia sú aj dlhšie chorí, namiesto desiatich dní zvyčajne štrnásť.

Vedci tiež odhadujú, že britská mutácia koronavírusu spôsobuje aj vážnejší priebeh ochorenia COVID-19.


Prečítajte si aj:

Mutácie koronavírusu ohrozujú deti! Údaje naznačujú, že čoraz viac malých detí je infikovaných novými variantmi SARS-CoV-2

Tím slovenskej vedkyne popísal československú mutáciu koronavírusu!