Respirátor je povinný vo všetkých interiéroch! Ako si vybrať kvalitný respirátor a ako sa oň starať?

Peňaženku, kľúče, mobil a respirátor. Bez týchto vecí v súčasnej dobe pandémie už nikto pomaly ani nevyjde z doma. Ako však spoznať, že práve ten váš respirátor je skutočne kvalitný a chráni vás i ostatných pred nákazou?
respirátor FFP2

Zdroj: Pixabay.com

Od 15.3.2021 platí na Slovensku povinnosť nosiť respirátor FFP2 v priestoroch všetkých interiérov.

Keď už respirátor, tak nech je kvalitný. To asi napadne každého, kto si ho kupuje. Okrem tých s odporúčanou ochranou triedy FFP2 alebo FFP3 sa na Slovensku úspešne predávajú aj lacnejšie respirátory s označením KN95.

" Respirátor KN95 by sa mal najviac približovať k filtračnej tvárovej polmaske triedy FFP2, avšak líšiť sa môže najmä svojim tvarom z dôvodu prispôsobeniu sa ázijskému typu tváre, z toho dôvodu v mnohých prípadoch v našich podmienkach nemusí správne priliehať, tým pádom môže dôjsť aj k zníženiu účinnosti a efektívnosti jeho nosenia. Z dôvodu, že výrobky s označením KN95 neboli vyskúšané podľa európskych predpisov odporúčame ich nepoužívať ako osobný ochranný prostriedok. V prípade, že majú preskúšanú aspoň zdravotnú nezávadnosť materiálu, tak ich odporúčame používať iba ako rúška na každodenné použitie (čo sú napríklad bežné textilné rúška), " odporúča Úrad cerejného zdravotníctva SR.

Ako teda spoznať kvalitný respirátor?

Napísané by na ňom malo byť, že ide o FFP2, a písmená CE s štvormiestnym číslom, čo je označenie konkrétnej skúšobne, v ktorej bol certifikovaný.

Pod tým by ešte mala táto norma EN 149 a k tomu nejaký dodatok. Nápis by mal byť na vrchnej strane respirátora nezmazateľne vytlačený.

Podľa Jiřího Kůse, predsedu Asociácie nanotechnologického priemyslu ČR, je jednoduchým vodítkom aj cena.

"U KN95 respirátora sa pohybuje okolo desať korún za kus (cca 40 centov), ten s európskou certifikáciou môže stať okolo päťdesiat korún (cca. 2€) ," upozornil.

Môže sa respirátor používať opakovane?

Väčšina ľudí používa respirátor opakovane. Pritom čisto technicky ide o jednorazovú ochrannú pomôcku. Vhodnou starostlivosťou však možno životnosť respirátora predĺžiť.

"Po krátkodobom použití, akým je nákup alebo napríklad cesta na poštu, možno na respirátor zvnútra a zvonku aplikovať dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu a nechať ho uschnúť. Dostatočné uschnutie respirátora po dezinfekcii je dôležité najmä preto, aby človek zbytočne nedýchal alkoholové výpary, "vysvetlila lekárka Kateřina Fabiánová zo Štátneho zdravotného ústavu ČR.

Ako dodáva, dekontaminácia jednorazových prostriedkov nie je bežne využívaná, a tým pádom zatiaľ nie sú dostupné dáta o účinnosti a neškodnosti metód takéhoto čistenia.

"Je potrebné počítať s tým, že opakované používanie dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu zabíja baktérie aj vírusy, ale tiež znižuje účinnosť respirátorových filtrov," zdôrazňuje.

V neposlednom rade je dôležité to, či respirátor na tvári správne tesní. Tesnosť respirátora sa dá laicky otestovať jednoduchým spôsobom.

"Najprv je nutné nasadiť si respirátor tak, aby po celom obvode priliehal k tvári. Najmä dôležitá je časť okolo nosa, kde je potreba vytvarovať nosovú svorku. Potom si pred respirátor zložíme dlane a niekoľkokrát prudko vydýchneme a nadýchneme sa. Ak cítime, že vzduch uniká, potom respirátor netesní dostatočne dobre, "opisuje Martin Pýcha zo spoločnosti BTL Medical Technologies.

Viac informácií o respirátoroch nájdete na webe Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.


Prečítajte si aj:

Obava z nebezpečnejších mutácií koronavírusu núti štáty k povinným respirátorom, obyčajné rúška už prestávajú stačiť

Vedci zaznamenali už takmer 4000 mutácií koronavírusu! Najobávanejšou je juhoafrická