Vakcína proti COVID-19 je účinná aj u detí od 12 do 15 rokov, oznámil Pfizer

Pfizer povzbudzujúcu správu oznámil po tretej fáze klinických testov, ktorej sa zúčastnilo 2260 dospievajúcich, z ktorých vakcínu dostala polovica.

Farmaceutická spoločnosť Pfizer oznámila, že jej vakcína proti COVID-19, vyvinutá v spolupráci s firmou BioNTech, sa v klinických testoch ukázala ako bezpečná a vysoko účinná u detí vo veku 12 až 15 rokov.

Závery vychádzajú z predbežných údajov o testovaní. Podľa agentúry AP vývoj približuje scenár, že v danej vekovej skupine sa začne očkovať na konci tohto leta.

Pfizer povzbudzujúcu správu oznámil po tretej fáze klinických testov, ktorej sa zúčastnilo 2260 dospievajúcich, z ktorých vakcínu dostala polovica.

U očkovaných účastníkov bolo možné mesiac po druhej dávke pozorovať silnú reakciu imunitného systému. Na COVID-19 neochorel nikto z nich, zatiaľ čo v kontrolnej skupine bolo 18 prípadov choroby.

Zaočkované deti podľa Pfizeru pociťovali podobné vedľajšie účinky ako očkovaní ľudia v kategórii 16 až 25 rokov.

Išlo najmä o svalové bolesti, zimnicu a únavu, obzvlášť po druhej dávke. Zdravotný stav účastníkov testu bude farmaceutická spoločnosť naďalej monitorovať.

Vedci výsledky zatiaľ nepotvrdili

Ako píše ČT24, klinická štúdia bola relatívne malá a detailné výsledky zatiaľ neboli publikované. Pfizer hovorí o 100% účinnosti svojej vakcíny, príliš veľa podrobností o jej vplyve na imunitný systém detí ale ihneď neposkytol.

Americká firma, spoločne so svojím nemeckým partnerom BioNTech, plánuje v horizonte niekoľkých týždňov požiadať úrady v USA aj Európskej únii o schválenie núdzového podania vakcíny od hranice 12 rokov.


Prečítajte si aj:

Vakcínu od AstraZeneca testovali na desiatkach tisíc ľudí. Pred ťažkým priebehom COVID-19 má chrániť na 100%!

Bunková imunita zaberá aj proti mutáciám koronavírusu! Nezabráni nákaze, zlepší však priebeh choroby