Vakcínu od AstraZeneca testovali na desiatkach tisíc ľudí. Pred ťažkým priebehom COVID-19 má chrániť na 100%!

Americkej štúdie sa zúčastnilo 32-tisíc dobrovoľníkov, dve tretiny dostali vakcínu od AstraZeneca a jedna tretina placebo. Očkovaní v rámci štúdie nevykazovali žiadne ťažkosti, kontrolné komisie sa zameriavali najmä na nebezpečenstvo krvných zrazenín a trombózy.

Európska lieková agentúra potvrdila bezpečnosť vakcíny od AstraZeneca

AstraZeneca uvádza, že v prevencii závažného priebehu ochorenia COVID-19 a hospitalizácie je ich vakcína účinná na 100%. Vakcína vykázala rovnaké výsledky u ľudí všetkých vekových skupín i etník.

Účinnosť u ľudí nad 65 rokov je 80% a táto štúdia je prvou, ktorá zahŕňala túto vekovú skupinu, uvádza agentúra AP.

Minulý týždeň niekoľko štátov Európskej únie dočasne pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca kvôli obavám z vedľajších účinkov, spomínané boli hlavne krvné zrazeniny.

Európska lieková agentúra (EMA) ale následne uviedla, že podľa jej zistení je vakcína bezpečná a väčšina krajín očkovanie opäť obnovila.

Ako funguje vakcína od AstraZeneca?

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca využíva desiatkami rokov osvedčený a mnohokrát vyskúšaný postup; zjednodušene povedané pracuje ako poštár, ktorý nesie list.

Poštárom je v tomto prípade upravený adenovírus, v liste je napísané, čo robiť, aby sa telo ubránilo ochoreniu COVID-19 a príjemcom je imunitný systém človeka. Poštár adenovírus zabezpečuje len dopravu, ale nepíše obsah listu.

Adenovírus je vírus, ktorý spôsobuje u šimpanzov problémy podobné prechladnutiu. Je upravený tak, aby sa v tele človeka nemohol množiť, nemôže teda ľudskému telu nijako ublížiť, len prenáša informácie.

Keď potom organizmus obsah takéhoto listu prineseného adenovírusom otvorí, prečíta si návod, ako sa brániť proti COVID-19.

Tento návod spočíva v genetickej informácii nového koronavírusu, ktorá imunitnému systému hovorí, ako by sa mal zachovať, keď koronavírus zaútočí.

Tento postup sa v minulosti využil už pri vývoji vakcíny proti ebole, tuberkulóze alebo malárii, pracuje sa s ním aj vo vývoji vakcíny proti HIV alebo vírusu Zika.

Ako píše ČT24, nový americký výskum sa pokúsil opísať vplyv očkovania touto vakcínou na najrôznejšie menšiny. Medzi dobrovoľníkmi v štúdii preto bolo 79% belochov, 22% Hispáncov, 8% Afroameričanov, 4% pôvodných Američanov a 4% Azijatov.

Približne 20% účastníkov bolo vo veku 65 rokov a viac a približne 60% malo iné zdravotné problémy, ktoré môžu priebeh ochorenia COVID-19 zhoršiť, ako je cukrovka, ťažká obezita alebo srdcové ochorenia.


Prečítajte si aj:

Vo Francúzsku zachytili novú mutáciu koronavírusu SARS-CoV-2, bežné testy ju nemusia odhaliť!

Bunková imunita zaberá aj proti mutáciám koronavírusu! Nezabráni nákaze, zlepší však priebeh choroby