Čo ste dnes spravili pre svoje zdravé jadro?

Viete, čo je základom každého zdraviu prospešného cvičenia? Cvičiť správne! Fyzioterapeuti zo svetoznámych Kúpeľov Piešťany vás prostredníctvom seriálu mini – videí zoznámia s technikami precvičovania najviac namáhaných svalových skupín. V pohodlí domova si zacvičíte a v blogu sa dozviete všetko o svalovej skupine, ktorej sa fyzioterapeut vo videu venuje. Sme radi, že s vami môžeme byť nápomocní aspoň online, no úprimne sa nevieme dočkať osobného stretnutia v malebnom prostredí piešťanského Kúpeľného ostrova a v sieti Ensana Health Spa Hotels.
cvičenie na doma- core

Zdroj: Ensana Health Spa Hotels

Pán chrbát má rozhodujúce slovo v takzvanom „core“ tela. Tvorí silovú os kinetického reťazca obopínanú svalmi, ktoré si predstavte ako obruč zloženú zo skupiny viacerých svalov od hrude až po panvovú kosť. Ako je na tom tá vaša?

V spomínanej oblasti spredu príliš veľa kostí nie je (okrem pár voľných rebier) preto je stabilita a ochrana dôležitých vnútorných orgánov takmer výlučne v réžii svalov chrbta a brucha.

Core ( z aj. Jadro) má však život uľahčujúcich a spríjemňujúcich funkcií viac – okrem držania tela vo vzpriamenej polohe zodpovedá aj za to, ako sa hýbeme, ako funguje naše trávenie a vylučovanie, či nás bude alebo nebude bolieť hlava a v neposlednom rade i za to, ako pohyb vyzerá.

Bolesť sa vám oblúkom vyhne!

Keď vaša denná rutina spočíva v 8 – hodinovom sedení pred monitorom počítača, zrejme sa ani sami nečudujete, keď zo stoličky vstávate ubolení.

Bolesti chrbta v čase sedavých zamestnaní a zníženej pohybovej aktivity môžeme bez okolkov nazvať civilizačným problémom.

Na zlepšenie kondície svalstva chrbta, ktoré do veľkej miery rozhoduje o tom, či chrbát bude alebo nebude bolieť netreba veľa.

Pohodlnejších z vás určite poteší, že väčšina cvikov na posilnenie jadra sa robí v ľahu a srdcový tep vám pri nich nijak zvlášť nestúpne.

Sériu troch veľmi jednoduchých, no extrémne efektívnych cvikov, na ktoré nepotrebujete viac ako seba, podložku na cvičenie a 5 minút vášho času vám vo videu predvedie fyzioterapeut Ján Vevera z Kúpeľov Piešťany.

Sledujte pravidelný seriál videí, ktorým chce sieť Ensana Health Spa Hotels zostať s vami v spojení aspoň na diaľku do času, kým sa neuvidíme osobne. Veľa zdravia!


Pozrite si aj:

Precvičte si hamstringy: Small talk o svaloch medzi kolenom a panvou