Precvičte si hamstringy: Small talk o svaloch medzi kolenom a panvou

Viete, čo je základom každého zdraviu prospešného cvičenia? Cvičiť správne! Fyzioterapeuti zo svetoznámych Kúpeľov Piešťany vás prostredníctvom seriálu mini – videí zoznámia s technikami precvičovania najviac namáhaných svalových skupín. V pohodlí domova si zacvičíte a v blogu sa dozviete všetko o svalovej skupine, ktorej sa fyzioterapeut vo videu venuje. Sme radi, že s vami môžeme byť nápomocní aspoň online, no úprimne sa nevieme dočkať osobného stretnutia v malebnom prostredí piešťanského Kúpeľného ostrova a v sieti Ensana Health Spa Hotels.
fyzioterapia v kúpeloch Piešťany

Zdroj: Ensana Health Spa Hotels

Za zľudovený názov hamstring vďačíme angličtine. Verte, je za čo ďakovať. Správne po slovensky sa totiž svaly spájajúce kolenný kĺb s panvou nazývajú ischiokrurálne.

Predmetom však nie je rozcvička musculus lingua (jazyka z lat.) ale hore spomínaných hamstringov. Poďme na to!

Na tom, v akom stave bude pohybový aparát hrajú nezastupiteľnú úlohu svaly. Aby sme to spresnili – nie len svaly ako také, ale najmä rovnováha medzi nimi.

K nerovnováhe, tak, ako v každej inej oblasti života dochádza nerovnomerným zaťažovaním jednotlivých svalových skupín. To vedie k ich preťažovaniu a skracovaniu, či naopak, nedostatočnému zaťažovaniu.

V krajných prípadoch nerovnováhu vidieť na pohybe a postoji človeka voľným okom, v tých menej vypuklých človek pociťuje pohybové obmedzenia a z nich vyplývajúcu bolesť pri bežných činnostiach.

Prílišná iniciatíva im škodí

Hamstringy patria medzi posturálne svaly (tie, ktoré sa starajú o vzpriamený postoj a sú neustále pod väčším či menším napätím). Z vývojového hľadiska sú staršie, pomalšie sa unavia a majú schopnosť rýchlejšej regenerácie pri záťaži.

Pomyselnou „Achylovou pätou“ hamstringov je, že sú laicky povedané až príliš iniciatívne. Zapájajú sa totiž do chybných pohybových stereotypov a radi sa miešajú do roboty, ktorú by mali robiť oslabené svaly bližšie k povrchu tela. Následkom toho sa skracujú a tuhnú.

Pravidelným hĺbkovým a kvalitným strečingom im môžete dopriať potrebnú úľavu a poďakovanie za to, že to „potiahli“ aj za svaly, ktoré máte možnosť efektívne posilňovať pravidelným pohybom.

Fyzioterapeut Ján Vevera, odborník na zdravý pohyb a rehabilitáciu z piešťanských kúpeľov , vo videu názorne ukazuje, ako hamstringy kvalitne natiahnuť a predísť tak možným budúcim problémom.