Spoločnosť Pfizer skúša prvú tabletku na liečbu COVID-19!

Pfizer dúfa, že tabletka s názvom PF-07321332, zameraním sa na špecifický enzým, ktorý musí koronavírus SARS-CoV-2 replikovať v hostiteľských bunkách, dokáže infekciu v tele zničiť ešte predtým, ako vypukne.
Pfizer testuje tabletku proti COVID-19

Zdroj: Pixabay.com

Napriek vakcínam, koronavírus stále zabíja

Rovnako ako boj s inými vírusmi, aj boj s koronavírusom SARS-CoV-2, v súčasnosti trpí nedostatkom životaschopnej liečby. Dostupné vakcíny sú síce účinné v prevencii a pri zastavovaní nárastu prípadov COVID-19, no napriek tomu ochorenie COVID-19 stále zabíja ľudí v mnohých kútoch sveta.

Vzhľadom na nekontrolovateľné počty šíriacich sa prípadov v mnohých krajinách (v súčasnosti napr. v Indii), môžeme povedať, že pandémia stále pokračuje, a je potrebný aj účiiný liek, ktorý by pomohol už infikovaným pacientom.

Spoločnosť Pfizer opäť dúfa, že bude prvá, ktorá liek prinesie. V súčasnosti prebiehajú v Bruseli klinické skúšky fázy 1 s prvou tabletkou určenou na liečbu infekcie COVID-19.

Pfizer dúfa, že tabletka s názvom PF-07321332, zameraním sa na špecifický enzým, ktorý musí koronavírus replikovať v hostiteľských bunkách, dokáže infekciu v tele zničiť ešte predtým, ako vypukne.

Riešenie pandémie COVID-19 si vyžaduje prevenciu vakcínami, ale aj cielenú liečbu tých, ktorí sa nakazili koronavírusom. Vzhľadom na spôsob, akým mutuje SARS-CoV-2, a pokračujúci globálny dopad COVID-19, sa javí pravdepodobné, že bude zásadné mať prístup k terapeutickým možnostiam tak teraz, ako aj po skončení pandémie, “uviedol Mikael Dolsten, MD, PhD. , hlavný vedecký pracovník a prezident spoločnosti Pfizer pre celosvetový výskum, vývoj a medicínu, vo vyhlásení, keď sa začali klinické skúšky novej tabletky.

PF-07321332 je proteázový inhibítor, ktorý priamo zabraňuje produkcii vírusových častíc v hostiteľovi. Ak sa koronavírus nedokáže spoľahlivo replikovať na vysoké počty, infekcia sa nezačne v tele šíriť a ochoreie neprepukne.

Inhibítory proteázy sa používajú napr. pri liečbe HIV a hepatitídy typu C. Napriek tomu, že sa v pokusoch s bunkovými kultúrami osvedčili v boji proti COVID-19 a iným koronavírusom, doteraz sa nepreukázalo, že sú bezpečné a účinné u ľudí.

Spolu s PF-07321332 spoločnosť Pfizer skúma aj PF-07304814, intravenózne (vnútrožilovo) podávaný inhibítor proteázy, ktorý sa v súčasnosti skúša aj u hospitalizovaných pacientov s COVID-19.

Klinické skúšky liečiva PF-07321332 stále prebiehajú. Zúčastňuje sa ich 60 zdravých dospelých dobrovoľníkov, a mali by skončiť 25. mája.

Testuje sa bezpečnosť a znášanlivosť a skúma sa, ako sa zlúčenina pohybuje v tele zdravých dobrovoľníkov. Predtým, ako bude možné liek označiť ako terapeutický prostriedok proti SARS-CoV-2, bude potrebné vykonať ďalšie testy na väčších skupinách ľudí.


Mohlo by vás zaujímať:

Vakcína proti COVID-19 je účinná aj u detí od 12 do 15 rokov, oznámil Pfizer

Vakcínu od AstraZeneca testovali na desiatkach tisíc ľudí. Pred ťažkým priebehom COVID-19 má chrániť na 100%!