6 rád na čo nezabudnúť, keď začínate so silovým tréningom

Začať s novým režimom môže byť skľučujúce, najmä ak nie ste príliš atletický typ. No netreba zúfať! Vaše telo sa dokáže rýchlo prispôsobiť novej rutine a vy si tak vytvoríte návyk, ktorý s vami zostane do konca života.
6 rád ako začať so silovým tréningom

Zdroj: Flickr.com

Či už máte plno energie ako starý rodič, rodič, mileniál alebo ste len na prahu dospelosti, každý môže profitovať z pravidelného silového tréningu. Väčšina ľudí sa zameriava najmä na kardio tréning.

Silový tréning je dôležitý pre zdravie človeka nielen preto, aby dobre vyzeral či zlepšil svoj športový výkon. S pribúdajúcim vekom prirodzene začíname strácať svalovú hmotu a dochádza tiež k znižovaniu hustoty kostí. Silový tréning vytvára vo svaloch mikroskopické trhliny, ktoré sa obnovujú a tým sval spevňujú. Podobný proces prebieha aj v kostiach, ktoré sú obohacované vápnikom, keď dochádza k ich obnove po fyzickej záťaži,“ hovorí Samantha Clayton, viceprezidentka pre vzdelávanie a fitness.

Výhody silového tréningu

  • Jednoduchšie vykonávanie každodenných aktivít – čím sú vaše svaly silnejšie, tým ľahšie sa vám napríklad vykladá nákup z auta, vyzdvihujú deti zo školy alebo vyberajú potraviny z vysokej poličky.
  • Zlepšená rovnováha a stabilita – ak sú vaše svaly silné a odolné, je ľahšie udržiavať rovnováhu, keď ste v pohybe. Čím máte vyššiu stabilitu, tým istejšie vykonávate rôzne aktivity počas dňa či pri športe.
  • Zvýšené spaľovanie kalórií – silový tréning zrýchľuje metabolizmus človeka, vďaka čomu dochádza k spaľovaniu vyššieho počtu kalórií počas celého dňa. To významne pomáha pri dlhodobom chudnutí a udržiavaní optimálnej stavby tela.

Cvičebná rutina by preto mala zahŕňať silový tréning, pri ktorom je možné využiť aj rôzne cvičebné pomôcky, ako sú napríklad klasické činky, odporové pásy alebo činky kettlebell. Na precvičenie rôznych svalových partií je možné využiť aj vlastnú váhu.

Tajomstvo úspešného silového tréningu

Začať s novým režimom môže byť skľučujúce, najmä ak nie ste príliš atletický typ. No netreba zúfať! Vaše telo sa dokáže rýchlo prispôsobiť novej rutine a vy si tak vytvoríte návyk, ktorý s vami zostane do konca života.

Ak sa teda pustíte do novej rutiny silového tréningu, nezabúdajte na niekoľko vecí:

  • Nepoľavujte – progresivita v tréningovom pláne je dôležitá, ak chcete, aby vaša rutina na budovanie a spevňovanie svalov bola produktívna. Necvičte dookola to isté, pretože vám to neprinesie želané výsledky.
  • Nebojte sa zapotiť – cvičte s vlastnou váhou alebo dvíhajte činky. Malo by ísť o pravidelnú rutinu tri až štyrikrát týždenne.
  • Myslite na vyváženosť – precvičujte hornú aj dolnú časť tela, aby ste si udržali svalovú rovnováhu.
  • Doprajte si odpočinok – aspoň jeden alebo dva dni odpočinku za týždeň sú nevyhnutné pri aktívnom cvičení, pretože s nadmerným tréningom ohrozujete svoje zotavovacie schopnosti, čo môže viesť k stagnácii.
  • Vo dvojici to ide lepšie – cvičenie s kamarátom alebo členom rodiny môže priniesť viaceré benefity. Ide najmä o zodpovednejší prístup k samotnému cvičeniu, keďže v tom nie ste sami a takisto vás môže motivovať systém odmien, ktorý si spolu nastavíte.
  • Buďte trpezlivý – kým sa dostavia výsledky, treba vydržať a byť vytrvalý. Budovanie a spevňovanie svalov chce čas.