Smrť moderátora Jula Viršíka nesúvisela s očkovaním proti COVID-19, potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva

V stredu podvečer zasiahla Slovensko smutná správa o smrti moderátora Jula Viršíka. Známy rádiový moderátor zomrel vo veku 56 rokov na zlyhanie srdca.
smrť moderátora Jula Viršíka

Zdroj: facebook Twentyfive s Julom Viršíkom

Správa o náhlej smrti 56-ročného ostrieľaného rádiového moderátora Jula Viršíka šokovala Slovensko. Zomrel na chate v Malých Levároch na Záhorí, príčinou jeho náhleho úmrtia bola zástava srdca.

Krátko po medializácii, bez bližších informácií, bola smrť moderátora na niekoľkých konšpiračných weboch a profiloch na sociálnych sieťach, v rôznych formách spájaná s očkovaním proti COVID-19.

Julo Viršík bol zaočkovaný vakcínou od AstraZeneca. Ešte v priebehu apríla vyzíval na sociílnej sieti posclucháčov svojej hudobnej šou, aby sa dali zaočkovať.

Nedávno na mňa prišiel rad. Neriešil som, čo to bude. Už dávnejšie som povedal, že mi je jedno, aká vakcína sa mi ujde. Môže byť aj Made In Zimbabwe, ak bude mať všetky certifikáty platné v Európskej únii. Ušla sa mi AstraZeneca a bolo to bez problémov, ak nerátam mierne zvýšenú teplotu, ktorá sa po chvíli vrátila do normálu. Teším sa už na druhú dávku a dúfam, že nás čaká lepšie leto, než to minulé, " napísal Viršík v statuse na Facebooku.

Podľa riaditeľa sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michala Palkoviča, ktorý vykonával pitvu, nie je súvis medzi očkovaním moderátora a jeho úmrtím.

V prípade úmrtia pána Júliusa Viršíka bola vykonaná pitva. Závery pitvy preukázali vážne cievne postihnutie srdca z chorobných príčin, dôsledkom ktorých došlo k zlyhaniu srdca. Očkovanie, ktoré absolvoval pred vyše 1,5 mesiacom, nie je možné dávať do súvisu s jeho úmrtím, " uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR.

Ministerstvo zdravotníctva tiež prosí verejnosť o opatrnosť pri správach a internetových statusoch, ktoré akékoľvek úmrtia automaticky dávajú do súvisu s očkovaním proti COVID-19, a upozorňuje, že na Slovensku zomrie denne v priemere zhruba 170 ľudí, z ktorých mnohí boli v nejakom čase očkovaní.

V prípadoch úmrtí, v ktorých pitva preukáže možný súvis s očkovaním, o tom následne otvorene informujeme. Takéto prípady zatiaľ evidujeme tri. Zaočkovaných proti COVID-19 prvou dávkou máme už vyše 1,6 milióna ľudí, " vysvetľuje MZ SR.

Vyjadrujeme úprimnú sústrasť celej rodine a pozostalým, česť jeho pamiatke.


Prečítajte si aj:

Vakcínu od AstraZeneca testovali na desiatkach tisíc ľudí. Pred ťažkým priebehom COVID-19 má chrániť na 100%!

Odloženie druhej dávky vakcíny od Pfizeru vytvára u starších ľudí väčšiu protilátkovú imunitu, zistila nová štúdia