Delta variant koronavírusu vzbudzuje obavy, má iné príznaky, ľahšie sa prenáša a môže odolávať očkovaniu

Nové dáta britských epidemiológov odhalili, že viac ako 90% prípadov COVID-19 vo Veľkej Británii je teraz spôsobených variantom delta, ktorá bola prvýkrát objavená v Indii. Analýza dát priniesla rad znepokojujúcich informácií o nákazlivosti tejto varianty, ale aj o jej schopnosti odolávať protilátkam či očkovaniu.
delta varianta koronavírusu

Zdroj: Pexels.com

Delta varianta, známa aj pod označením B.1.617.2, predtým aj ako indická mutácia koronavírusu, je v posledných týždňoch spojená s rýchlym nárastom prípadov COVID-19 vo Veľkej Británii.

Predpokladá sa, že sa šíri ešte rýchlejšie ako varianta alfa (B.1.1.7), označovaná ako britská mutácia , a ktorá stála aj za jarnou vlnou pandémie na Slovensku.

Britskí vedci teraz varujú, že je navyše odolnejšia voči vakcínam, najmä u ľudí, ktorí zatiaľ dostali len jednu dávku. Dáta naznačujú, že je zrejme tiež spojená s vyšším rizikom hospitalizácie, píše ČT24.

Veľká Británia je v posledných týždňoch schopná rozornávať rôzne varianty koronavírusu SARS-CoV-2 oveľa lepšie.

Kým predtým boli pozitívne vzorky zasielané do laboratórií k celogenómovému sekvenovaniu, a tento proces trval päť až desať dní, než sa vrátili výsledky, v súčasnosti Briti získavajú údaje oveľa rýchlejšie vďaka takzvanej genotypizácii.

Pri nej sa miesto skúmanie celého genómu vírusu analyzujú iba kľúčové úseky genómu. Výsledok je potom známy do 48 hodín a správa ukazuje, že táto metóda je v odhaľovaní kmeňa delta veľmi presná.

Pri použití tohto prístupu spolu s časovo náročnejšiou technikou sekvenovania genómu tím uvádza, že najnovšie údaje ukazujú, že 96% prípadov koronavírusu v Anglicku zahŕňa novú, pôvodne indickú variantu.

Delta varianta koronavírusu má iné príznaky

Delta varianta má tiež trochu iné príznaky ako predchádzajúce podoby koronavírusy. Podľa profesora Tima Spectora, ktorý vedie štúdiu Zoe Covid Symptom, môže mladším ľuďom pripadať "skôr ako prechladnutie".

Problém je, že aj keď sa nemusia cítiť príliš chorí, môžu byť nákazliví a ohrozovať tak ostatných, najmä neočkovaných, imunitne oslabených alebo starších ľudí.

Podľa štúdie Zoe Covid Symtom, ktorý ale ešte prebieha, by si ľudia mali dávať pozor pri variante delta najmä na tieto príznaky:

  • kašeľ
  • zvýšená teplota
  • nádcha

Profesor Spector pre stanicu BBC uviedol, že u tejto varianty sú výrazne menej časté príznaky spojené so stratou chuti alebo čuchu. Zvýšená teplota a horúčka ale zostávajú stále pomerne častými.

Podľa Spectora sa teda u delty ešte viac musí zdôrazňovať potreba rýchleho vyšetrenia PCR testom v prípade nejakých príznakov, inak by sa dala choroba zameniť za alergiu alebo letné nádchu.


Prečítajte si aj:

Ochorenie COVID-19 nekončí prekonaním infekcie! Lekári predpokladajú, že onedlho budú čeliť náporu pacientov s tzv. post-covidovým syndrómom

Imunita proti opakovanej infekcii koronavírusom sa ukrýva v črevách. A vydrží nečakane dlho, ukázala nová štúdia!