Neurológ: Infúzny vitamín C pomôže "upratať" po COVID-19, aby sa telo mohlo znovu naštartovať

Postcovidový syndróm alebo tzv. long covid sa stáva novou diagnózou. Ako pri jeho zvládaní pomáha vysokodávkovaný vitamín C, vysvetlil neurológ MUDr. Karol Točík, CSc., medicínsky riaditeľ Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.
neurológ MUDr. Karol Točík, CSc.

Zdroj: Hippokrates

Postcovidový syndróm alebo tzv. long covid, diagnóza, ktorú sme ešte pred pár mesiacmi vôbec nepoznali, no dnes o nej počuť čoraz častejšie.

Ide o súbor príznakov, ktoré sa objavujú počas alebo po prekonaní ochorenia COVID-19 a trvajú viac ako 12 týždňov.

Presná a jednotná definícia postcovidového syndrómu zatiaľ neexistuje, neustále pridbúdajú nové poznatky.

Long covid sa považuje za multisystémové ochorenie a automaticky nemusí súvisieť s vážnym priebehom samotného ochorenia COVID-19.

Čoraz častejšie sa objavuje aj u ľudí, ktorí prekonali samotnú nákazu koronavírusom s relatívne miernymi príznakmi.

Aké sú prejavy postcovidového syndrómu?

  • dlhodobá únava obmedzujúca každodenné aktivity
  • dýchavičnosť
  • bolesť či pocit napätia na hrudníku
  • problémy s koncentráciou a pamäťou
  • problémy so spánkom
  • búšenie srdca
  • závraty
  • bolesti svalov a kĺbov

" K najčastejším následkom prekonaného ochorenia COVID-19 patrí poškodenie pľúc s podkysličením celého organizmu, dýchavičnosťou a veľkou únavou. Avšak v rámci následkov po prekonanom ochorení sa môžu objaviť príznaky poškodenia akejkoľvek orgánovej sústavy. Podstatou tohto poškodenia je zápal, s ktorým si telo človeka nevie poradiť, nedokáže ho včas a razantne zastaviť, " dopĺňa neurológ MUDr. Karol Točík, CSc.

Infúzny vitamín C a postcovidový syndróm

Vitamín C bol počas zúriacej pandémie povinnou výbavou každej domácej lekárničky. Mnohí ho užívame pravidelne, na podporu imunity, iní sezónne, napríklad pri chrípkových stavoch.

Dávkujeme si ho podľa vlastného uváženia, málokto však vie, že vysoké dávky vitamínu C prijímame v podobe doplnkov výživy zbytočne.

"Vitamín C sa vstrebe do krvi v tenkom čreve na 100 % len v dávke do 200 mg. Črevo má špeciálny transportný systém na vstrebávanie vitamínu C, ktorý je kapacitne obmedzený. Pri podaní vyšších dávok vstrebávanie klesá a vitamín C sa vylúči stolicou bez toho, aby sa v tele využil", upresňuje doktor Točík.

Jedinou cestou získania vysokých dávok vitamínu C je vnútrožilové podanie.

Benefity infúzneho vitamínu C sú známe pri neurologických, onkologických, reumatických či psychických ochoreniach a aktuálne sa začínajú využívať aj pri postcovidovom syndróme.

"Infúzie s vysokodávkovaným vitamínom C v liečbe postcovidového syndrómu alebo tzv. long covidu sú v plnej miere opodstatnené. Vitamín C pomôže aj odstrániť voľné radikály z tela, „upratať“ zvyšky po COVID-19 a jeho liečbe, aby telo mohlo znovunaštartovať svoje zdravé funkcie, " vysvetľuje neurológ.

Podávanie infúzneho vitamínu C, podporná kyslíková terapia a rehabilitácia sa v súčasnosti začínajú štandardne používať na mnohých pracoviskách, ktoré sa zaoberajú liečbou následkov po ochorení COVID-19.


Prečítajte si aj:

Infúzny vitamín C: posilnite obranyschopnosť svojho tela voči baktériám a vírusom

Pracujete v zdieľanej kancelárii, zdravotníctve či v školstve? Svoju imunitu by ste mali vyzbrojiť najmä vitamínom C