Infúzny vitamín C: posilnite obranyschopnosť svojho tela voči baktériám a vírusom

Baktérie a vírusy sú najmä v tomto období všade navôkol. Číhajú na našu oslabenú imunitu. Preto nečakajme a včas ju posilnime, aby sme predišli ochoreniam. Napríklad aj vysoko dávkovaným vitamínom C.
zabojujte proti vírusom infúznym vitamínom C

Zdroj: Pixabay.com

Ako vznikajú choroby a čo je za ich častým výskytom? Existuje účinný a nenáročný spôsob doplnkovej, resp. podpornej liečby či prevencie? Odpovede sú možno jednoduchšie než by sa mohlo zdať. Stačí sa viac zamerať na svoj imunitný systém.

Baktérie a vírusy

Baktérie, jednobunkové organizmy guľovitého alebo tyčinkovitého tvaru, sa do ľudského organizmu prenášajú vzduchom, vodou, krvou atď. Existuje viacero druhov spôsobujúcich nákazlivé ochorenia ako napríklad zápal pľúc, tuberkulózu, angínu či salmonelózu.

Na rozdiel od baktérií patria vírusy medzi nebunkové organizmy, ktoré sú väčšinou omnoho menšie ako baktérie. Najmä v zimnom období sú zodpovedné za 80 až 90 percent rôznych infekčných ochorení. Spôsobujú napríklad chrípku, žltačku, osýpky či herpes.

Dobrou prevenciou sú očkovanie, dodržiavanie hygienických zásad, zdravá životospráva a aktívny životný štýl. Nič z toho však nemusí zabrať, ak máte slabý imunitný systém, ktorý nedokáže bojovať s nebezpečnými baktériami alebo vírusmi.

Imunomodulácia ako základ prevencie chorôb

Silný imunitný systém nás ochráni pred škodlivými baktériami a vírusmi. Jeho výkonnosť je závislá na účinných látkach a vitamínoch, ktoré prijíma naše telo.

K nevyhnutným pomocníkom patrí aj vitamín C, ktorý je jedným z najsilnejších prírodných antioxidantov.

Imunomodulácia, teda liečebný prístup s cieľom podporiť a upraviť funkcie imunitného systému, sa ukazuje ako veľmi účinná.

V rámci terapie sa využíva práve infúzny vysoko dávkovaný vitamín C. Ten dokáže "rozbehnúť " a posilniť imunitný systém a zároveň ho ochrániť pred zápalmi.

Infúzna liečba vitamínom C

Podávanie vysokých dávok vitamínu C ako podpornej terapie sa odporúča ľuďom v stave oxidačného stresu v dôsledku únavy, infekčného alebo zápalového ochorenia, prepracovanosti či zlej životosprávy alebo pacientom s chronickými infekciami, či zápalmi.

Vhodné je i pre ľudí s ochorením chrbtice, kĺbov, či paradentózou. Pomáha takisto pri hojení rán po operáciách.

Ako súčasť podpornej terapie popri primárnej onkologickej liečbe, môže eliminovať tvorbu rakovinových buniek a metastázovanie, vrátane posilnenia imunitného systému, ktorý je počas ochorenia a liečby výrazne oslabený.

Vo všetkých prípadoch rastie potreba zvýšenej koncentrácie vitamínu C.

Ako to funguje a aké sú výhody?

Pri nedostatku vitamínu C potrebujeme rýchlo dosiahnuť vysokú hladinu vitamínu C v krvi. Pri perorálnom užití (ústami) však nie je možné dosiahnuť takéto vysoké koncentrácie.

Vitamín C sa vstrebáva v tenkom čreve pomocou špeciálnych transportných molekúl, a tak sa dostáva do krvi. Počet týchto transportérov je však obmedzený, takže sa do krvi dostane len časť vitamínu C, ostatný sa vylúči.

sliznica tenkého čreva

Schematické zobrazenie: sliznica tenkého čreva s transportnými molekulami (modrej farby) a vitamínom C (žltej farby) | Zdroj: súkr.archív

Pri infúznom podaní vitamínu C však naše telo príjme oveľa viac vitamínu C, nakoľko sa dostáva priamo do krvi, ktorá rozváža všetky látky tam, kde sú potrebné.

Stravou a tabletami sa preto také vysoké hladiny vitamínu C v krvi nedajú dosiahnuť, telo si vezme len 50 %, limitom je priepustnosť tráviaceho traktu.

Oproti tomu, infúzne podanie vitamínu C zabezpečí, že sa do tkanív dostane 100 % množstva, nakoľko sa podáva priamo do žily.

Záleží na potrebe vášho organizmu. Dávka je stanovená na 0,1 g/kg telesnej hmotnosti, čo predstavuje jednu infúziu 7,5 g. Infúzia sa podáva jeden až trikrát týždenne až do zlepšenia zdravotného stavu.

Vitamín C je jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov, aj preto pomáha vychytávať voľné radikály - reaktívne formy kyslíka, čím pomáha pri oxidačnom strese a posilňuje imunitu.

Telo si vezme požadované množstvo a zvyšok vylúči. Pozor si treba dávať v prípadoch, ak máte problémy s obličkami, metabolizmom alebo vstrebávaním železa.

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi pri perorálnom a parenterálnom (infúznom) spôsobe užitia | Zdroj: súkr.archív

Zhrnutie

Hladina vitamínu C v ľudskom organizme priamo súvisí s efektivitou imunitného systému. Ak je nízka, ani od imunity nemôžeme čakať zázraky.

Preto, ak sa cítite často unavení, oslabení a podchvíľou ste chorí, zvážte imunomoduláciu infúznym vitamínom C. V období oslabenej imunity a ochorení má ľudský organizmus zvýšenú potrebu vitamínu C.

V takýchto prípadoch sa odporúčajú infúzie vysoko dávkovaného vitamínu C. Dostávajú sa priamo do krvi, rýchlo doplnia chýbajúce rezervy, účinkujú protizápalovo, imunomodulačne a dobre sa kombinujú s inými druhmi liečby.

Vitamín C je možné podávať preventívne i liečebne, ako podpornú, resp. doplnkovú terapiu.

Infúzny vitamín C- podporná liečba:

  • oslabený imunitný systém
  • vírusové infekcie
  • bakteriálne infekcie
  • zápaly
  • hojenie rán
  • reumatické ochorenia
  • bolesti kĺbov
  • onkologickí pacienti
  • alergie
  • histamínová intolerancia

Prečítajte si o tomto spôsobe liečby viac:

Infúzny vitamín C: proti baktériám a vírusom nestačí bojovať liečbou – rozhodujúca je imunomodulácia