Gén štíhlosti naozaj existuje! Odhalil ho jeden z najpodrobnejších výskumov genetiky obezity

Tento variant génu je veľmi vzácny. V štúdii sa ukázalo, že ju mal len jeden človek z troch tisíc. Neplatí teda, že by všetci štíhli ľudia mali "genetické eso v rukáve". Drvivá väčšina z nich za to vďačí svojmu životnému štýlu.
gén štíhlosti existuje

Zdroj: Pexels.com

Genetické mutácie zvyšujú pravdepodobnosť vzniku obezity

Štatistické údaje týkajúce sa obezity sú alarmujúce. Každý rok totiž zomrie na celom svete najmenej 2,8 milióna ľudí na nadváhu alebo klinickú obezitu.

Obezita navyše zhoršuje priebeh mnohých ochorení, napríklad zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, srdcových ochorení, niektorých druhov rakoviny a dokonca aj závažného priebehu COVID-19.

Diéta a cvičenie síce môžu ľuďom s obezitou pomôcť schudnúť, ale na to, či sa problém s obezitou u konkrétneho človeka rozvinie, má veľký vplyv aj genetika.

Štúdie, ktoré sa zamerali na ľudí s extrémnou obezitou, identifikovali bežné génové varianty -⁠ napríklad "poškodenú" kópiu génu MC4R, ktorý súvisí s reguláciou chuti do jedla. Tie zvyšujú pravdepodobnosť, že ľudia budú mať nadváhu.

Iné štúdie zase odhalili tisíce genetických mutácií, z ktorých každá má nepatrný vplyv na telesnú hmotnosť, spoločne ale môžu výrazne zvýšiť pravdepodobnosť vzniku obezity.

Počas jedného zo zatiaľ najpodrobnejších výskumov genetiky obezity objavila skupina expertov vzácne varianty génov, ktoré chránia ich šťastných nositeľov pred priberaním na váhe.

Gén GPR75

Vedci sekvenovali genóm viac ako 640 tisíc ľudí z Mexika, USA a Veľkej Británie. Zamerali sa ale len na takzvaný exom -⁠ teda tú časť genómu, ktorá kóduje proteíny.

Vďaka obrovskému počtu skúmaných osôb sa podarilo vytvoriť detailnú mozaiku génov, ktoré sa na vzniku obezity podieľajú -⁠ a tak sa vedci dostali aj k informáciám o tých najvzácnejších genetických zmenách, ktoré síce hrajú významnú úlohu, ale objavujú sa len u málo ľudí.

Potom sa autori štúdie zamerali na mutácie v génoch, ktoré boli spojené s nižším alebo vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI).

Vedci našli päť génov, ktoré mali najväčší vplyv, pričom zďaleka najsilnejšie sa prejavovali varianty jedného z týchto génov -⁠ génu GPR75.

Ľudia s mutáciou, ktorá deaktivovala jednu kópiu tohto génu, vážili v priemere o 5,3 kilogramu menej a mali polovičnú pravdepodobnosť vzniku obezity v porovnaní s tými, ktorí mali funkčnú verziu génu.

Tento variant génu je veľmi vzácny. V štúdii sa ukázalo, že ju mal len jeden človek z troch tisíc. Neplatí teda, že by všetci štíhli ľudia mali "genetické eso v rukáve". Drvivá väčšina z nich za to vďačí svojmu životnému štýlu.

GPR75 by sa podľa vedcov mohol v budúcnosti stať potenciálnym cieľom pre lieky. Existujú zatiaľ dve osvedčené molekuly, ktoré aktivujú receptor GPR75. Práve lieky, ktoré ho vypínajú, by mohli ponúknuť nové možnosti liečby pre pacientov, ktorí bojujú s obezitou.


Prečítajte si aj:

Obezita nám môže skrátiť dĺžku života až o 10 rokov. Takto jednoducho zistíte, či máte nadváhu alebo obezitu!

Obezita zrejme urýchľuje starnutie mozgu a zhoršuje priebeh psychických ochorení, ukázala nová medzinárodná štúdia