Internista: Infúzne podanie vitamínu C zvýši jeho dostupnosť pre každú jednu bunku nášho tela

Je zaužívané myslieť si, že vitamín C potrebujeme len v čase choroby. Zvykneme po ňom siahnuť napríklad, keď nás potrápi chrípka, alebo je naša imunita oslabená bojom s iným ochorením. Odborník vysvetľuje, prečo takýto prístup nie je správny, a že nie je jedno, či vitamín C prijmeme v tabletke alebo si zvolíme infúzny vitamín C vo vysokých dávkach.
kedy je vhodná infúzna terapia vysokými dávkami vitamínu C

Zdroj: Hippokrates, pixabay.com

Vitamín C potrebuje každá jedna bunka v našom tele

O širokom spektre využitia vitamínu C a benefitoch vysokých dávok infúzneho vitamínu C hovorí MUDr. Vladislav Abaffy z internej ambulancie Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.

Človek si nedokáže syntetizovať vlastný vitamín C, pretože nám chýba jeden rozhodujúci enzým, a tak sme odkázaní na jeho príjem v strave.

Vitamín C potrebujeme na správne fungovanie mnohých systémov v našom organizme – imunitný, srdcovo-cievny systém, neuroendokrinný systém, spojivové a podporné tkanivá, metabolizmus pečene, jednoducho povedané – na metabolizmus každej jednej bunky v našom tele.

Málokto si uvedomuje, aký široký význam má vitamín C má pre náš organizmus, a aký dôležitý je jeho kontinuálny príjem.

"Je zaužívané myslieť si, že vitamín C potrebujeme, ak sme chorí alebo máme zdravotné problémy. Je to však veľká chyba a podcenenie úlohy vitamínu C", hovorí MUDr. Abaffy.

Rovnako nie je jedno, či vitamín C príjmeme v podobe tabletky, alebo vnútrožilovo vo forme infúzie. Úste užívanie vitamínu C má totiž svoje limity.

"Človek vie jednorazovo vstrebať asi 80 – 100 mg vitamínu C zo stravy, samozrejme, za predpokladu, že máte v dobrom stave črevnú bakteriálnu fl óru, ktorú označujeme ako mikrobióm, a dostatok receptorov vitamínu C v črevách," vysvetľuje lekár.

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi pri perorálnom a parenterálnom (infúznom) spôsobe užitia | Zdroj: súkr.archív

Kedy je vhodná infúzna terapia vysokými dávkami vitamínu C?

Dôležité je tiež uvedomoť si, že vitamín C sa v tele neukladá do zásoby a sme odkázaní na jeho denný príjem. Pri zvýšenej potrebe je preto vhodná aj infúzna terapia vitamínom C, ktorá jednorazovo zabezpečí dostatok vitamínu pre každú bunku.

Pri akých diagnózach či zdravotných problémoch je teda vhodné podávanie vysokodávkovaného vitamínu C v infúziách?

"Je dokázané, že ľudia s chronickými ochoreniami sú poddávkovaní vitamínom C. Nepotrebujeme dodávať vitamín C len pri ochorení alebo zdravotných problémoch, ale neustále – a pri ochorení niekoľkonásobne viac, "dodáva MUDr. Abaffy.

Podávanie vysokých dávok vitamínu C ako forma podpornej terapie sa odporúča ľuďom v stave oxidačného stresu v dôsledku únavy,** infekčného alebo zápalového ochorenia**, prepracovanosti či zlej životosprávy alebo pacientom s chronickými infekciami, či zápalmi.

Infúzny vitamín C sa ako podporná liečba odporúča ľudom, ktorých trápi:

  • oslabený imunitný systém
  • vírusové alebo bakteriálne infekcie
  • zápaly
  • reumatické ochorenia
  • bolesti kĺbov
  • onkologické ochorenia
  • alergie
  • histamínová intolerancia
  • postcovidový syndróm

Prečítajte si viac o benefitoch infúzneho vitamínu C:

Neurológ: Infúzny vitamín C pomôže "upratať" po COVID-19, aby sa telo mohlo znovu naštartovať