„Choroba je signálom, že niečo v našom živote sa deje zle a je výzvou k zmene.” Zaujímavá prednáška priblíži celistvý prístup k zdraviu

Telo a duša a vzťah medzi nimi. Existujú zákonitosti, o ktorých ľudia v bežnom živote neuvažujú. A predsa im zásadným spôsobom ovplyvňujú život. Sú dostupné každému bez ohľadu na vzdelanie. K ich prijatiu vedie ochota chápať svet i seba samých v širších súvislostiach. A práve túto možnosť ponúka psychosomatika.
psychosomatika prednáška

Zdroj: súkr.archív

Psychosomatika ako spôsob myslenia ako zaobchádzať so svojim zdravím a ako porozumieť svojim chorobám. Do sveta psychosomatiky uvedie návštevníkov prednášky zo série SmartTalk v pondelok 20. septembra v bratislavskom Ateliéri Babylon Michaela Fialová.

Čo si máme predstaviť pod pojmom psychosomatický prístup?

Michaela Fialová: Psychosomatika sa pozerá na človeka nielen z hľadiska toho, čo sa deje v tele, ale hľadá súvislosti choroby s tým, ako človek myslí, prežíva, v akých vzťahoch žije a s mnohými ďalšími aspektmi. Súvisí s tým, čo nám v živote prospieva a čím si škodíme. Choroba je reakciou tela na naše životné podmienky a udalosti. Formuje nás prostredie, v ktorom žijeme a na ktoré reagujeme. Prostredie spoločnosti, rodiny a ďalších vzťahov, ktorým sa snažíme prispôsobiť, pretože do nich chceme patriť. Z rodiny si odnášame základné názory, podľa ktorých potom konáme, hodnoty či spôsoby prežívania. Choroba je zmaterializovaný signál tela, že niečo v našom živote sa deje zle, je to výzva k zmene. Samotná choroba nám často zmení život. Človek v procese liečenia musíme brať ako celok so všetkým, čo k nemu patrí, a to na úrovni biologickej, sociálnej, spirituálnej a energetickej.

Aké výhody má psychosomatická liečba? Pre koho je určená?

Michaela Fialová: Neviem, či je to výhoda, ale tento prístup vyžaduje schopnosť a ochotu k sebareflexii – pozrieť sa na seba, svoj život, pripustiť si, čo robím zle, v čom konám proti sebe, v čom klamem sám sebe. Ku zmenám je za potreby veľkú odvahu. Musíme vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, zo svojich zdanlivých istôt a začať jednať inak. Niekedy to znamená aj opustiť ľudí alebo prostredie. Psychosomatická liečba sa nezaobíde bez aktivity klienta – to on je ten, ktorý koná. Tento prístup nie je pre tých, ktorým vyhovuje pasívna rola procesu liečenia a autorita lekárov a iných ľudí, od ktorých očakáva, že ho uzdravia oni.

S akými pacientmi sa stretávate najčastejšie?

Michaela Fialová: S ľuďmi, ktorí trpia chronickými alebo opakujúcimi sa problémami a tiež s tými, ktorí nechcú byť len pasívnymi pacientmi v procese liečenia a pýtajú sa, čo pre vyliečenie môžu urobiť sami. S ľuďmi, ktorí chápu, že ich choroba nejako súvisí s ich životom, len nevedia, ako to zmeniť.

Prečo im klasická medicína nedokáže pomôcť a psychosomatická áno?

Michaela Fialová: Pokiaľ pomocou klasickej medicíny vyliečite prejavy a príznaky choroby a vrátite sa do rovnakého prostredia, rovnakých vzťahov a k rovnakým postojom o sebe a svojom mieste vo svete, je veľmi pravdepodobné, že sa choroba bude opakovať alebo ju vystrieda iná s podobným princípom.

Ako vyzerá váš prístup ku klientovi?

Michaela Fialová: Spolu s klientom hľadáme súvislosti choroby s tým, čo sa mu deje a dialo v živote, ako to prežíval, akú skúsenosť si z toho odniesol a ako ho to ovplyvnilo ďalej. Snažíme sa nájsť a zmeniť myšlienkové vzorce a spôsoby prežívania, ktoré vedú ku chorobe. Ako premýšľa o sebe, aké má potreby, ako ich dokáže napĺňať. Ako znáša a rieši tlaky okolia.

Ako ste sa k psychosomatickej liečbe dostali vy a aký je o ňu záujem?

Michaela Fialová: Ku psychosomatickému mysleniu som sa dostala paradoxne v rámci systému klasickej medicíny počas môjho pôsobenia v psychiatrickej liečebni pri liečbe závislostí. Tam bolo úplne zrejmé, ako nefunkčné vzťahy ovplyvňujú vznik a priebeh závislosti. Tak som sa tiež zoznámila s niektorými alternatívnymi prístupmi, ako homeopatia a akupunktúra. To bol prvý krok ku psychosomatickému prístupu v šírke, v akej ho vnímam dnes. O psychosomatický pohľad na zdravie a chorobu je záujem čím ďalej, tým väčší, čo vidíme nielen v našich ordináciách, ale aj na našich seminároch o psychosomatike. Princípy psychosomatického myslenia sú prístupné každému, nie je to len spôsob liečenia, je to schopnosť (a ochota) vidieť svoj život v súvislostiach a meniť ho.

Michaela Fialová

Klinická psychologička a rodinná terapeutka s celostným a psychosomatickým zameraním. Vo svojej praxi sa venuje psychoterapii, individuálnemu, párovému a rodinnému poradenstvu či psychologickej diagnostike. Okrem štúdia psychológie na Univerzite Karlovej v Prahe absolvovala viacero odborných kurzov, napríklad o Rorschachovej metóde či hypnoterapeutickom výcviku zameranom na konverzačne kooperatívny prístup. Pracovala v psychiatrickej liečebni, má skúsenosti so širokou škálou problémov a psychických porúch. Je spoluautorkou bestselleru Proč a jak psychosomatika funguje?

20. 9. (pondelok)

Štart: 18:00 hod.

Miesto: Ateliér Babylon, Kolárska 3, Bratislava

Lístky: bit.ly/Imunita2009

Event na Facebooku