Kardiológ: Naše telo bez cholesterolu nevie fungovať

Najjednoduchším spôsobom ovplyvňovania hladiny cholesterolu je zdravá strava, fyzická aktivita a pravidelné kontroly hladiny cholesterolu a triglyceridov (jednoduchých tukov), ktoré sa vykonávajú aj v rámci preventívnej prehliadky.
kardiológ o cholesterole

Zdroj: maxpixel.net

Slovensko dlhodobo patrí medzi krajiny s veľmi vysokým počtom pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že na srdcovo-cievne ochorenia zomrie každý rok 17,9 milióna ľudí.

Na Slovensku tomuto ochoreniu podľahne až 52 % ľudí. Vznik aterosklerózy, ktorej dôsledkom nezriedka býva infarkt alebo náhla cievna mozgová príhoda, bezprostredne súvisí s hladinou tzv. zlého LDL cholesterolu v krvi.

Cholesterol je jednou zo základných stavebných látok v našom organizme. Naše telo bez cholesterolu nevie fungovať. Avšak najdôležitejšie je stanovenie hladiny „zlého“ cholesterolu, teda LDL cholesterolu, pretože práve ten sa nám ukladá v stene artérií a je hrozbou. Zjednodušene platí čím nižší cholesterol je, tým lepšie. Toto platí pre ten zlý, rizikový (LDL) cholesterol. A naopak, čím vyšší máme HDL cholesterol, tým máme vyššiu hladinu ochranného cholesterolu. A je to práve pravidelná pohybová aktivita, ktorá nám dokáže zvýšiť dobrý HDL cholesterol,“ hovorí MUDr. Ivan Majerčák, kardiológ a prezident Ligy proti obezite.

Zvýšený cholesterol vôbec nebolí a v mladšom veku sa na pacientovi nijako neprejavuje. Ak je však zvýšený dlhodobo, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy akými sú napríklad aj zúženie ciev alebo ich upchatie čo môže viesť k infarktu, cievnej mozgovej príhode, nedokrveniu dolných končatín, či postihnutiu obličiek.

Najjednoduchším spôsobom ovplyvňovania hladiny cholesterolu je zdravá strava, fyzická aktivita a pravidelné kontroly hladiny cholesterolu a triglyceridov (jednoduchých tukov), ktoré sa vykonávajú aj v rámci preventívnej prehliadky.

Ako uvádza doktor Majerčák pre mnohých pacientov je prekvapujúca informácia, že zlý cholesterol znižujeme hlavne stravou a liečbou tabletkami a dobrý si môžeme zvýšiť pravidelnou pohybovou aktivitou.

Predchádzajte zdravotným komplikáciám pri turistike

Milovníci turistiky určite budú súhlasiť, že pohyb po horách prospieva celkovej pohode a je ideálnou formou oddychu - redukuje stres, zlepšuje koncentráciu a pre psychiku človeka je vhodnejšou formou ako pasívny relax.

Ak sa teda chystáte na turistiku a nie ste v nej doma, náročnosť trasy a rýchlosť chôdze stupňujte postupne, predsa aj chodenie po horách si vyžaduje fyzickú kondíciu.

Ak ste začiatočník, začnite dlhšími prechádzkami, neotáľajte so strečingom, dodržiavaním pitného režimu počas prestávok.

Pravidelná turistika pozitívne vplýva na zníženie vysokého krvného tlaku, zlepšuje hladinu „dobrého“ , teda HDL cholesterolu a vďaka hlbokým nádychom pri výstupoch do kopca sa vám okysličia orgány a zlepší kapacita pľúc.