Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva na pediatriu varuje pred chrípkovou sezónou: Nemáme protilátky, pretože sme sa s vírusom chrípky minulý rok nestretli

Tohtoročná chrípková sezóna bude podľa odborníkov nepredvídateľná. Vzhľadom na pomerne nízky výskyt ochorenia v uplynulej sezóne však môžeme predpokladať, že populácia bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia a zvýšený výskyt chrípky by mohol vyústiť aj do chrípkových epidémií.
chrípková sezóna 2021/2022

Zdroj: Pexels.com

Chrípka súvisí so vznikom kardiovaskulárnych ochorení

Akútne príznaky chrípky ako bolesť hlavy, horúčka, kašeľ či bolesť svalov sú len vrcholom ľadovca. Chrípka však môže spôsobiť primárny vírusový zápal pľúc alebo oslabiť organizmus, na ktorý ľahšie nasadne bakteriálna infekcia, a tá spôsobí bakteriálny zápal pľúc. Môže tiež zhoršiť astmu alebo chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP).

Je vedecky dokázané, že chrípkový vírus pôsobí na výstelku ciev. Vznikne zápal a ten môže spôsobiť ich upchatie. Chrípka sa podieľa na vzniku kardiovaskulárnych ochorení ako infarkt myokardu, zlyhanie srdca či mozgová príhoda.

Slovenskí epidemiológovia uvádzajú, že na Slovensku sa v období chrípkovej epidémie zaznamenáva priemerne 816 úmrtí ročne, ktorých príčinou je chrípka, z nich viac ako polovica sú úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v priamej súvislosti s ochorením na chrípku.

Kardiovaskulárne choroby sú hlavnou príčinou úmrtí na celom svete, spôsobujú celosvetovo až 31 % všetkých úmrtí. Chrípka je infekčné ochorenie s vysokou chorobnosťou a úmrtnosťou a hromadia sa dôkazy, že môže spúšťať rôzne kardiovaskulárne príhody,“ konštatuje MUDr. MUDr. Peter Hlivák, PhD., prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

Pri každej chrípkovej epidémii sa dá pozorovať zvýšený výskyt kardiovaskulárnych komplikácií. Svedčí o tom narastajúci objem údajov z mnohých štúdií.

Jedna z nich sa zamerala na dospelých pacientov nad 40 rokov bez akejkoľvek rizikovej anamnézy a dokázala 10-krát vyššie riziko úmrtia na srdcový infarkt a 8-krát vyššie riziko úmrtia na mŕtvicu do 3 dní po laboratórne potvrdenej chrípkovej infekcii.

Preukázalo sa, že očkovanie proti chrípke významne znižuje počet kardiovaskulárnych udalostí o 26 až 53 % a znižuje počet kardiovaskulárnych úmrtí o 56 %.

Miera očkovania proti chrípke je na Slovensku dlhodobo veľmi nízka, priemerne len 4,5%, minulý rok zaočkovanosť stúpla na 5,7%.

Tohtoročná chrípková sezóna bude podľa odborníkov nepredvídateľná

Pôvodcom ochorenia na chrípku je vírus. Rozlišujú sa tri typy vírusov chrípky označované A, B, C. Kým vírusy chrípky typu B a C vyvolávajú infekcie len u človeka, vírusy chrípky A boli izolované aj z rôznych zvierat, najmä vtákov, prasiat a koní.

Vírus chrípky, najmä typu A, ktorý má niekoľko typov a subtypov sa vyznačuje veľkou premenlivosťou. Vírus chrípky B je oveľa stabilnejší.

Cirkulácia vírusov chrípky sa sleduje na celom svete počas celého roka a podľa toho Svetová zdravotnícka organizácia určuje, ktoré vírusy budú v očkovacích látkach v nasledujúcej chrípkovej sezóne obsiahnuté. Vírus často mení svoje vlastnosti, a takmer každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusov.

Chrípkový vírus typu A je najviac zodpovedný za epidémie a pandémie. Je to spôsobené tým, že chrípkové vírusy typu A môžu podliehať výraznej antigénovej zmene, sú schopné nájsť nový imunitný cieľ u citlivých ľudí a svojou genetickou zmenou môžu úplne znehodnotiť imunizáciu organizmu predchádzajúcimi infekciami,“ konštatuje virológ prof. Fedor Čiampor zo Slovenskej akadémie vied.

Tohtoročná chrípková sezóna bude podľa odborníkov nepredvídateľná. Vzhľadom na pomerne nízky výskyt ochorenia v uplynulej sezóne však môžeme predpokladať, že populácia bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia a zvýšený výskyt chrípky by mohol vyústiť aj do chrípkových epidémií.

Nemôžeme povedať, či bude vírus silnejší alebo slabší. Ak by bol vírus silný, no pacient má dostatok protilátok, tak si s ním telo hravo poradí. Tento rok však nemáme protilátky, pretože sme sa s vírusom chrípky minulý rok nestretli. Preto predpokladáme, že imunitu nemáme a že priebeh ochorenia bude o to horší,“ varuje aj hlavná odborníčka ministerstva na pediatriu MUDr. Elena Prokopová.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že chrípka si každý rok vyžiada 3 až 5 miliónov hospitalizácií a 290 000 až 650 000 respiračných úmrtí.


Prečítajte si aj:

Aký je postup, ak sa chcete dať zaočkovať proti chrípke?

Očkovanie proti chrípke nezvyšuje riziko, že sa človek nakazí koronavírusom, potvrdzujú vedci v novej štúdii


gaelictitus

Preukázalo sa, and že očkovanie proti chrípke významne znižuje počet kardiovaskulárnych udalostí o 26 až 53 % a znižuje počet kardiovaskulárnych úmrtí o 56 %.
findaword.co