Aké sú účinky očkovania v boji s delta variantom koronavírusu? Odpoveď priniesol rozsiahly vedecký výskum

Štúdia je unikátna v tom, že sledovala reálne dáta zo života. Delta variant koronavírusu je totiž v súčasnosti dominantný aj na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách sveta.
očkovanie proti COVID-19 a delta variant

Zdroj: Pexels.com

Delta variant koronavírusu a očkovanie

Podľa prvých údajov majú vakcíny prodti COVID-19 schválené v Európe účinnosť viac ako 90% pri prevencii úmrtia na delta variant koronavírusu. Výsledky výskumu vyšli v renomovanom odbornom časopise New England Journal of Medicine.

Podľa výskumu je vakcína spoločnosti Pfizer / BioNTech účinná na 90% a vakcína spoločnosti Oxford AstraZeneca na 91% v prevencii úmrtia u osôb, ktoré dostali obe dávky, ale aj tak sa koronavírusom nakazili.

Lekári zatiaľ sledovali výsledky očkovania proti COVID-19 všeobecne, účinnosť sa doteraz odhadovala predovšetkým z menších štúdií alebo laboratórnych experimentov.

Nová rozsiahla štúdia analyzovala dáta od 5,4 miliónov ľudí v Škótsku v období od 1. apríla do 27. septembra 2021. V tomto období preukázali PCR testy celkom 115 tisíc nakazených ľudí variantom delta a 201 úmrtí na COVID-19.

Štúdia je unikátna v tom, že sledovala reálne dáta z ozajstného života. Delta variant je totiž v súčasnej dobe dominantný nielen v Škótsku, ale aj na Slovensku a mnohých ďalších krajinách sveta.

Vedci v tejto štúdii uvádzajú, že pre zvýšenie dôvery v tieto výsledky je potrebné výskum zopakovať v ďalších krajinách a prostrediach s dlhšou dobou sledovania po úplnom očkovaní.

"Naše zistenia sú povzbudivé, pretože ukazujú, že očkovanie zostáva účinným opatrením, ktoré chráni nás i ostatnývh pred úmrtím na najdominantnejší variant COVID-19. Je veľmi dôležité overiť tieto prvé výsledky v iných podmienkach a pomocou dlhodobejšej následnej štúdie, " uvádzajú autori štúdie.

Tím vedcov zdôrazňuje, že vzhľadom na pozorovaciu povahe štúdie treba údaje o účinnosti vakcíny vykladať veľmi opatrne a rozhodne by výsledky nemali byť použité na porovnávanie oboch vakcín.

Štúdia má aj niekoľko ďalších obmedzení, tým hlavným je, že nemohla sledovať slabnutie imunity po očkovaní, v čase výskumu totiž drvivej väčšine ľudí neuplynulo šesť mesiacov od druhej dávky - čo je doba, ktorá sa považuje za hranicu, kde imunita začína oslabovať.


Prečítajte si aj:

Viac ako 40% ľudí infikovaných koronavírusom o nákaze nevie, častejšie ide o mužov