Vedci z WHO varujú pred bežnou a široko rozšírenou baktériou. Môže za predčasné pôrody, aj úmrtia novorodencov!

Odhaduje sa, že infekcie spôsobené streptokokom skupiny B, boli v minulom roku celosvetovo spojené so 46-tisíc mŕtvo narodenými deťmi, 91- tisíc úmrtiami novorodencov a viac ako pol miliónom predčasných pôrodov. Tieto čísla sú podľa odborníkov natoľko hrozivé, že WHO a jej partneri vyzývajú na vytvorenie vakcíny pre matky, ktorá by u nich tomuto bakteriálnemu ochoreniu zabránila.
streptokok je hrozbou pre tehotné a novorodencov

Zdroj: Pexels.com

Podceňovaný a nebezpečný streptokok

V novej správe WHO, zverejnenej tento týždeň, expertná skupina uviedla, že tento druh baktérie sa značne podceňuje.

Odhaduje sa, že infekcie spôsobené streptokokom skupiny B boli v minulom roku celosvetovo spojené so 46-tisíc mŕtvo narodenými deťmi, 91- tisíc úmrtiami novorodencov a viac ako pol miliónom predčasných pôrodov.

Tieto čísla sú podľa odborníkov natoľko hrozivé, že WHO a jej partneri vyzývajú na vytvorenie vakcíny pre matky, ktorá by u nich tomuto bakteriálnemu ochoreniu zabránila.

Existuje síce sedem širokých skupín streptokokových baktérií, ale v skupine B je iba jeden druh – Streptococcus agalactiae. Tieto baktérie sa bežne vyskytujú vo vnútornostiach až tretiny ľudí (a tiež niektorých zvierat) a obvykle nespôsobujú žiadne ochorenie.

Ale počas tehotenstva sa môžu dostať do iných častí tela, napríklad do močových ciest. A môžu sa bohužiaľ tiež preniesť na plod v maternici alebo na novorodenca počas pôrodu, či prvých týždňov života.

Infekcia močových ciest u tehotnej ženy môžu zvýšiť riziko predčasného pôrodu, infekcie placenty a plodovej vody zase zvyšujú riziko narodenia mŕtveho dieťaťa, úmrtia novorodenca a tiež pravdepodobnosť vzniku vrodených chýb u dieťaťa.

U nakazených novorodencov môžu baktérie spôsobiť sepsu – rozsiahly zápal, ktorý zahltí organizmus a môže byť pre dieťa smrteľný.

Autori novej štúdie odhadujú, že v roku 2020 sa nákaza touto baktériou prejavila približne u 20 miliónov žien po celom svete – všetky boli teda vystavené hrozbe závažnej infekcie.

Vedci predpokladajú, že infekcia prispela v roku 2020 k 518 tisícom predčasných pôrodov. Baktérie napadli takmer 400 tisíc novorodencov, v dôsledku toho sa asi u 40 tisíc novorodencov prejavili neurologické postihnutia. Podľa štúdie boli najhoršie dopady v krajinách s nízkymi až strednými príjmami, najmä v Afrike.

Tento nový výskum ukazuje, že streptokok skupiny B je veľkou a podceňovanou hrozbou pre prežitie novorodencov, ktorá prináša devastujúce dopady na toľko rodín na celom svete,“ uviedol Phillipp Lambach z WHO.

Riešením je vakcína pre tehotné

Tehotné ženy, ktoré majú pozitívny test na streptokoka, dostávajú preventívne antibiotiká, aby sa zabránilo prenosu na novorodenca.

Tieto lieky ale nie sú schopné zabrániť väčšine prípadov pôrodov mŕtvych detí, ani predčasných pôrodov spojených s touto infekciou – navyše môžu mať rôzne vážne vedľajšie účinky.

Autori správy uvádzajú, že najsľubnejším dlhodobým riešením tohto problému by bola vakcína, ktorá by sa podávala nastávajúcim matkám hneď na začiatku tehotenstva.

Odhadujú, že účinná vakcína poskytovaná asi 70% tehotných by zabránila približne 50 tisícom úmrtí a viac ako 170 tisícom predčasných pôrodov ročne.

Takéto očkovanie zatiaľ neexistuje, v súčasnosti sa ale skúma niekoľko sľubných experimentálnych kandidátov.


Mohlo by vás zaujímať:

Tehotné ženy infikované koronavírusom reagujú na ochorenie odlišne podľa pohlavia dieťaťa, ktoré čakajú!