Rodinné stolovanie a hodnotná výživa

Dobrý obed či večera, to nie je len chutné jedlo a skvelé nápoje, ale najmä príjemná atmosféra, na ktorej sa podieľajú všetci stolovníci. Chvíle strávené s blízkymi pri kvalitnom jedle patria obvykle medzi tie najkrajšie rodinné zážitky.

Dobré jedlo dodá energiu a podporí dobrú náladu, preto venovať čas a pozornosť jeho príprave sa určite oplatí. Kvalitná strava a pekné stolovanie utužuje rodinné vzťahy, dáva pocit spolupatričnosti. Ako vytvoriť prívetivé prostredie na konzumáciu jedla? Raňajky, obedy či večere určite lepšie chutia v estetickom prostredí, v ktorom sa celá rodina dobre cíti. Veď každé stolovanie môže byť vždy iné a zaujímavé, stačí poznať len pár overených trikov.

Rodinné stolovanie

Nielen sviatočnému stolu, ale aj bežnému stolovaniu svedčí ozdobný obrus a stredová výzdoba stola - ideálne živé kvety. Dizajnový obrus dodáva stolovaniu špeciálny charakter.

Pokiaľ si obrus na slávnostné i každodenné prestieranie hodláte vyhotoviť sami, stačí si zaobstarať kvalitný metrový textil a obrus ušiť presne podľa vlastných potrieb a predstáv.

Jedálenský stôl však musí byť primerane veľký a komfortný, aby sa do jeho stredu zmestili aj dekorácie a rôzne pochutiny – soľ, korenie a omáčky, prípadne jahodový džem a malinový džem.

A optimálny rozmer pre jedného stravníka pri jedálenskom stole by mal zodpovedať šírke od šesťdesiat do osemdesiat centimetrov a hĺbke okolo štyridsať centimetrov.

Stravovacie návyky

Pekne prestretý stôl, kvalitná strava a dobré stravovacie návyky sú pre trávenie potravy zásadné. No tráviaci systém ovplyvňuje tiež druh konzumovanej stravy, spôsob konzumácie jedla a intervaly medzi jednotlivými jedlami. Pre kvalitu zdravia je dôležité jesť stravu pestrú, ideálne päťkrát denne v menších dávkach.

Každý kúsok potravy je nutné primerane dlho žuť, pretože vtedy sa človek nasýti aj menším množstvom potravy a zbytočne neprejedá. K jedlu nepatrí stres - na konzumáciu je potrebný pokoj a dostatok času, aby pokrm bolo možné prijímať s pôžitkom.

Kvalitná výživa

Je dobré vedieť, že každý kúsok jedla, ktorý človek vloží do úst, znamená voľbu. Vybrať si možno výživné potraviny, aj nutrične prázdne potraviny, stačí sa len nad svojim výberom zamyslieť. Aké potraviny je dobré v jedálnom lístku uprednostňovať?

Pred nutrične prázdnymi potravinami je dobré uprednostniť čerstvé ovocie a zeleninu, strukoviny, tmavú ryžu, celozrnné cestoviny, kvalitné syry a kyslomliečne produkty.

Z pekárenských výrobkov je vhodný najmä celozrnný chlieb a pečivo, z mäsa domáca hydina a ryby. Človek sa „skladá“ z potravy, ktorú prijíma a tá sa prejavuje nielen na jeho hmotnosti a kondícii, ale aj na jeho pocitoch a nálade.