Trápi vás syndróm diabetickej nohy? Skúste terapiu vlnami vody!

Štatistické údaje potvrdzujú, že viac ako 10 % diabetikov trpí syndrómom diabetickej nohy. Medzi prvé príznaky patria mravčenie, pichanie, pálenie nôh a postupne až výrazné bolesti.
nohy

Zdroj: Pixabay.com

Diabetická polyneuropatia (diabetická noha) predstavuje najčastejšiu a najzávažnejšiu komplikáciu u pacientov s diabetom.

Syndróm diabetickej nohy je zákerný v tom, že sa rozvíja pomaly a zo začiatku je bez príznakov. Neskôr sa ohlási prvými príznakmi, medzi ktoré patria mravčenie, pichanie, pálenie nôh, zvyšujúce sa bolesti a postupná strata citlivosti na poranenia.

Koža na chodidlách býva suchá, tvrdne a tvoria sa na nej hlboké praskliny. Objavujú sa otvorené a ťažko sa hojace rany.

syndróm diabetickej nohy

Zdroj: Pixabay.com

Neošetrené miesta poranenej kože sa rýchlo stávajú vstupnou bránou infekcie, ktorá vedie k ďalšej deštrukcii tkanív nohy, vrátane kostí s rizikom sepsy a potrebou amputácie.

Pravdepodobnosť tzv. diabetickej nohy u cukrovkárov je približne 60% , pričom predstavuje až 40 - 45% všetkých amputácií, “ vyjadril sa MUDr. Tibor Balázs, intervenčný rádiológ.

Cukrovku má na Slovensku cca. 7 % populácie, čo je približne 370 000 ľudí. Viac ako 26 % má diagnostikovanú diabetickú polyneuropatiu a asi 4000 diabetikov už má amputovanú nohu.

Riziko rozvoja diabetickej nohy a jej komplikácií zvyšujú tieto faktory:

  • nedostatočne či nesprávne liečený diabetes mellitus
  • fajčenie a nadmerný príjem alkoholu
  • zhoršený zrak a vysoký krvný tlak
  • poruchy prekrvenia končatín
  • plesňové ochorenia nôh
  • deformity nôh a kostné výrastky

Terapia vlnami vody pre diabetikov

Plne rozvinutá neuropatia oslabí alebo úplne odstráni cit na chodidle nohy, takže pre diabetika je veľmi ťažké registrovať tlakové deformácie nohy, čím sa zvyšuje riziko vzniku vredov. Práve preto by každý diabetik mal dbať na správne zvolenú obuv a kvalitné ortopedické vložky.

Ortopedické vložky MEDICOVI pracujú na princípe terapie vlnami vody, čo je jedinečná ortopedická terapia, založená na konštantnom pohybe chodidiel, ktorý je vyvolaný vodnými vlnami vo vložkách.

Použitie vody v ortopedických vložkách MEDICOVI je v súvislosti s najnovšími vedecko-technickými poznatkami. Voda vo vložkách vytvára kontinuálne sa meniace tlakové vlny, ktoré pôsobia na povrch chodidiel, a to v priebehu milisekúnd.

ortopedické vložky Medicovi T 40 na bolesť päty

Zobrazenie rôznych miest bolesti nôh - bolesť päty, priehlavku, členka alebo nártu. | Zdroj: MEDICOVI

Výhody terapie vlnami vody pre diabetikov:

  • okamžitý účinok na zlepšenie rovnovážnej polohy tela pomocou senzorických podnetov na nervové zakončenia v chodidlách
  • výrazné zvýšenie prekrvenia chodidiel a nôh pomocou účinnej senzorickej masáže vlnami vody, ktorá podnecuje chodidlá k zvýšenému pohybu
  • okamžité odľahčenie celého chodidla a odstránenie bolesti
Ortopedické vložky MEDICOVI-T40

sú vhodné pri väčších bolestiach chodidiel. Tiež sú vhodné pre pacientov so Sklerózou Multiplex, Diabetom a Artrózou. | Zdroj: MEDICOVI

Pre diabetikov je najvhodnejší model ortopedických vložiek T40, ktorý pomáha predchádzať vzniku vredov v chodidlách, znižuje bolesť a nepohodlie v chodidlách a nohách (mravčenie, pocit chladu..), zlepšuje rovnováhu a tiež pomáha v boji proti neuropatii.

Ortopedické vložky MEDICOVI T40 poskytujú vysoký komfort počas celého dňa. Sú vhodné aj pri bolestiach päty (Pätová ostroha, Plantárna fasciitis), pri bolestiach kolien, bedier a chrbta. Odporúčajú sa aj pre pacientov s diagnózami ako reuma, artróza či skleróza multiplex.


Prečítajte si tiež:

3 tipy, ako odľahčiť boľavú pätu, koleno a chrbát

Trápi vás bolesť päty? Takto si uľavíte od bolesti aj bez návštevy lekára!